Novi studiji nisu ugroženi, ali budući razvoj jest

Sve je više studenata
Sve je više studenata

Najnovija Vladina Odluka o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, koju je 27. srpnja potpisao tehnički premijer Tihomir Orešković, dovodi u pitanje i razvoj Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Donedavno najmlađe u zemlji, pulsko Sveučilište u stalnoj je ekspanziji: otvaraju se novi studijski programi, sve je više studenata, sve je brojniji i raznolikiji profesorski kadar koji stalno napreduje u znanstvenim zvanjima, širi se studentski kampus, planira izgradnja dva nova paviljona Studentskog doma… Kako sve to pratiti bez otvaranja novih radnih mjesta, pitamo rektora Alfia Barbierija?

Interna preraspodjela

- Tražili smo od Ministarstva pojašnjenje i čekamo upute, ali mislimo da se ova odluka o zabrani zapošljavanja neće odnositi na nas. U drugom članku, naime, među iznimkama se navode i odgojno-obrazovne ustanove u slučaju da ne mogu na drugi način osigurati redovito obavljanje osnovne djelatnosti. Zabrana novog zapošljavanja značila bi kolaps cijelog sustava obrazovanja i visokog školstva. To bi značilo da se ne vodi računa o razvoju. Smanjivanje broja djelatnika znači manji broj studenata, onemogućavanje razvoja u bilo kojem pogledu. To nije način na koji se može pristupiti rješavanju problema proračunskog deficita - tumači prof. dr. sc. Barbieri.

Za dva nova stručna studija za koje se još čekaju dopusnice iz Ministarstva - studiji sestrinstva i proizvodnog strojarstva, rektor misli da ovom odlukom neće biti dovedeni u pitanje. Pokrit će se, veli, internom preraspodjelom postojećeg kadra, ali moraju dočekati formiranje Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje koje daje zeleno svjetlo novim studijskim programima. Kad stigne dopusnica iz Ministarstva, moći će se organizirati i upisi na te studije za koje, kaže nam prorektorica za financije i poslovne odnose prof. dr. sc. Lorena Mošnja-Škare, već sad ima jako puno upita. Riječ je o trogodišnjim stručnim studijima koji bi u perspektivi trebali prerasti u sveučilišne studije, ako i taj razvoj ne zaustavi presušena državna riznica. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter