Novi studiji Informatike, Latinskog jezika…

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u ovoj akademskoj godini osnovalo je dva nova odjela - Odjel za prirodne i zdravstvene studije i Odjel za informacijske i komunikacijske tehnologije. Predstavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u rektoratu Sveučilišta.

Veliki iskorak Sveučilišta

Novi studiji na Sveučilištu u akademskoj godinu 2015./16. su tako sveučilišni diplomski studij Informatike, sveučilišni diplomski studij Latinskog jezika i rimske književnosti te sveučilišni poslijediplomski međunarodni (združeni) doktorski studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment.

- Novi diplomski studij informatike je velik iskorak Sveučilišta prema STEM-području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a sveučilišni studij latinskog jezika i književnosti iskorak prema studijima u humanističkom području znanosti, istakla je prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta "Jurja Dobrile" prof. dr. sc. Nevenka Tatković.

Sastavni su dio, kaže, pilot programskih ugovora koje je Sveučilište potpisalo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a ujedno sastavni dio razvojne strategije Sveučilišta i programa rada rektora u ovom mandatu. Svi studiji su akreditirani i uvedeni u Upisnik studijskih programa i dobili su pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje i MZOS. Studiji se realiziraju prema odrednicama Bolonjskog procesa, strukturirani su kao preddiplomski i diplomski ( 3+2) nakon kojih se stječe zvanje magistar struke.

Još dvije godine informatike

Diplomski studij informatike, nastavak je preddipomskog studija koji se realizira na Sveučilištu i ima dva smjera - nastavni smjer informatike i informatika. Studij traje dvije godine. Kako je istaknuto, radi se o deficitarnim zanimanjima, danas vrlo konkurentnim na tržištu rada. Za redovite studente koji prvi put upisuju diplomski studij je besplatan, a za izvanredne studente cijena je 5.000 kuna. Nadalje, sveučilišni diplomski studij Latinskog jezika i rimske književnosti nastavak je preddiplomskog studija koji  se izvodi na Sveučilištu pri Odjelu za humanističke znanosti. Može se upisati u kombinaciji sa studijem hrvatskog jezika i književnosti, talijanskog jezika i književnosti i povijesti.

Na Sveučilištu su u pripremi i novi studiji. Pri Odjelu za prirodne i zdravstvene studije otvorit će se novi stručni studij sestrinstva u suradnji s Općom bolnicom Puli i njenim zaposlenicima. Studij će trajati tri godine. Završetkom se stječe 180 ECTS bodova i stručni naziv prvostupnik sestrinstva. Studij će biti organiziran za redovite i izvanredne studente. (N. SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter