Novi standard za koronarne bolesnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranje novouredene jedinice za intenzivno lijecenje koronarnih bolesnika u Djelatnosti za unutarnje bolesti bio je povod konferencije za novinare ravnatelja pulske Opce bolnice prim. dr. Lemsa Jerina, njegovog pomocnika za medicinska pitanja dr. Ivice Fedela, šefa tehnicke službe Darija Franjula te glasnogovornika Gorana Paica.

Kako su istaknuli, dosad nije postojao izdvojen prostor za lijecenje akutnih bolesti srca i drugih koronarnih bolesti na internom odjelu pa je prije mjesec dana, nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva zdravstva za zapošljavanje novih kadrova, otvorena posebna jedinica za intenzivno lijecenje.

Nabavljena je i posebna oprema, i to monitori za svaki krevet te kontrolna jedinica za pracenje svih bolesnika. Takoder, dovedena su tri medija do svakog kreveta, i to kisik, vakuum i komprimirani zrak, nabavljeno je šest potpuno novih i adekvatnih kreveta, novi defibrilator, EKG aparat, paravani…

"Ovo odvajanje predstavlja napredak u lijecenju jer je povecan broj kreveta za bolesnike kojima je potrebna intenzivna skrb. Otvaranjem ove jedinice ostvarene su pretpostavke da do kraja godine uvedemo nove metode lijecenja koronarnih bolesnika", rekao je dr. Jerin.

U uredenje 80-ak kvadrata uloženo je 311 tisuca kuna te još 828 tisuca kuna u opremu. Dijelom se radi o decentraliziranim sredstvima, ali najviše o vlastitim sredstvima bolnice.

Celnici bolnice govorili su i o novostima oko uredenja hitnog bolnickog prijema u Mornarickoj bolnici. Prema rijecima dr. Fedela, u državnom proracunu za 2010. osigurano je 4,5 milijuna kuna za uredenje hitnog prijema. Ponovio je da je u Puli problem rad na dvije lokacije, a da je logika hitnog prijema što kompletnija obrada pacijenta na jednom mjestu.


Podijeli: Facebook Twiter