Novi srednjoškolski program zadržao učenike u Buzetu

Modernizacijom nastave poboljšati interes za školovanje u svom gradu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Modernizacijom nastave poboljšati interes za školovanje u svom gradu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Jako smo zadovoljni, veliko je uzbuđenje u školi pred početak nove školske godine". Tim je riječima ravnateljica Srednje škole Buzet Marija Pavletić prokomentirala činjenicu da je u prve razrede upisano 56 posto više učenika nego lani.

U opću gimnaziju upisan je 21 učenik, u novi četverogodišnji program za tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom njih 12, a u kombinirano trogodišnje strukovno odjeljenje za elektromehaničara i automehaničara šest učenika. Za razliku od prošlogodišnjih 25, sada ih je ukupno 39.

Tome povećanju najviše je pridonio novi četverogodišnji program. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je Srednjoj školi Buzet početak izvođenja programa za stjecanje strukovne kvalifikacije tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom u obrazovnom sektoru Elektrotehnika i računalstvo, čime je nakon 20-ak godina škola ponovo dobila strukovni četverogodišnji program.

- To što će od jeseni Srednja škola nuditi školovanje za tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, možemo zahvaliti i podršci Grada Buzeta koji je stao iza nas u jednom delikatnom trenutku, na jednoj prekretnici kada se na jednoj strani našao opstanak škole, a na drugoj njen daljnji razvoj. Da se nismo u pravom trenutku udružili te uz veliki trud, entuzijazam i želju da zadržimo školu, ponudili takvo rješenje, ne bi uspjeli, kaže ravnateljica Pavletić.

Grad Buzet omogućit će učenicima novog četverogodišnjeg programa da dio praktične nastave odrade u suvremenom praktikumu Tehničke škole Koper. Iz gradskog proračuna osigurano je i 85.000 kuna za uređenje srednjoškolskog elektro-kabineta. Pored toga, svaki bi učenik prvog razreda s gradskog područja trebao dobiti i mjesečnu potporu iz gradskog proračuna u iznosu od 200 kuna. Predviđeno je i subvencioniranje troškova prijevoza, između ostaloga i učenicima prvih razreda iz susjednih općina, a što će se također regulirati posebnom odlukom. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter