Novi spremnici za miješani otpad u Novigradu

Spremnici za selektivno prikupljanje otpada u Novigradu
Spremnici za selektivno prikupljanje otpada u Novigradu

Nakon što je u ožujku 2014. godine na području Karpinjana, kao prvom od novigradskih naselja, komunalno poduzeće "6. maj" započelo s prikupljanjem miješanog komunalnog otpada u posebnim spremnicima, ovih su dana u projekt uključena i domaćinstva gradskih naselja Šaina, Vidala, Puljera, Stancije Roželo te dio Novigrada izvan starogradske jezgre.

Skupljanje otpada ponedjeljkom

Svaka će stambena jedinica, odnosno kućni broj u ovim naseljima, besplatno dobiti vlastiti plastični spremnik za miješani komunalni otpad. Domaćinstva će obilaziti i spremnike dijeliti djelatnici "6. maja", a prigodom primopredaje spremnika preuzet će popunjeni obrazac koji su kućanstva prethodno dobila uz pisanu obavijest o početku novog načina prikupljanja miješanog otpada i u njihovom naselju.

Na taj način odloženi otpad skupljat će se ponedjeljkom, a tog dana spremnik ispred kućnog ulaza treba biti odložen do šest sati ujutro. Iz "6. maja" dodaju kako njihovi djelatnici ne smiju ulaziti u privatan posjed, stoga mole korisnike da spremnike odlože ispred kuće ili dvorišta na javnoj površini, tako da bude dostupan djelatnicima koji skupljaju otpad. Spremnik koji ne bude postavljen na prikladnom mjestu neće biti ispražnjen.

Kako bi se spremnici što manje prljali i kako bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa, u spremnik otad treba odložiti u plastičnoj vrećici, a sam spremnik pohraniti u sjeni, odnosno zaštititi ga od izravnog utjecaja sunca. U "6. maju" kažu kako je ovo pilot projekt prikupljanja otpada, koji je podložan eventualnim promjenama, a o njima će korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Selektiranje na Bujštini još od 2012.

Ostali otpad: plastičnu, metalnu, staklenu i kartonsku ambalažu, treba odvajati i odlagati u za to namijenjene spremnike smještene na ekološkim otocima (crveni, žuti i plavi spremnik), koji će se nalaziti u neposrednoj blizini svakog kućnog broja u spomenutim naseljima.

Da podsjetimo, sustavno selektivno, odnosno odvojeno prikupljanje otpada na području Bujštine, u gradovima Umagu, Novigradu i Bujama, te općinama Grožnjan, Oprtalj i Brtonigla poduzeće "6. maj" započelo je u lipnju 2012. godine. U tu je svrhu osmišljena i kampanja pod nazivom  "Izdvoji s(v)e. Fai la differenza", koju "6. maj" provodi u suradnji sa Zelenom Istrom. U tom je razdoblju učinjen veliki iskorak na području selektivnog prikupljanja otpada, ali i edukacije stanovništva. U projektu bespovratnim sredstvima u iznosu od 13,5 milijuna kuna participira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter