Novi spot za 20 godina rada grupe Dogma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjesma "Kako se osjećaš danas?" novi je singl s kojim bend Dogma ujedno obilježava 20 godina rada te najavljuje novi studijski album u 2016. godini za izdavačku kuću Dallas Records.

Autorica videospota za "Kako se osjećaš danas" je Mare Milin, naša poznata fotografkinja koja je na pitanje kako se osjeća danas u svome stilu odgovorila rafalnom paljbom fotografija koje je potom montirala i animirala u video.

Mare Milin o procesu snimanja videospota kaže:

"Kao autor videa nastojala sam odgovoriti na to pitanje iz svoje vlastite glave, duše, perspektive. Osjećam se kao da autori pjesme baš mene to pitaju. Sreća pa se već dugo vremena osjećam isto, pa video nije miš-maš osjećaja i raspoloženja. Odgovorila sam na svoj način, melankoličnim, praznjikavim prizorima puta, ceste, onog što se vidi kroz prozor prijevoznog sredstva, rojenja ptica na nebu, bez ljudi u kadrovima, osim Sandra, u ulozi osobe koja traži svoje puteve i onoga koji je meni postavio pitanje: "Kako se osjećaš danas?". Odgovor je ono što najbolje radim, čista fotografija. Mnogo puta prekaljeni video režiseri i snimatelji zamjeraju mi fotografski pristup videu. Zašto? Ja tu ne vidim grešku. To je moj način, način na koji ja vidim stvari. I na kraju, moj autorski potpis.

E ovaj put, za dišpet svima, video je neprekinuti niz pravih fotografija, nastao je rafalnim snimanjem fotografija pomoću fotoaparata, a koje su animacijom pretvorene u video materijal. Na tisuće fotografija snimljene su da bi nastalo jedno malo djelo od 3:19 min. Fotografije imaju nostalgičan, žućkasti ton i nizak kontrast te izraženo zrno, kakvo imaju neke vrste polaroida. Video je nastao suradnjom programa za fotografsku obradu slike i klasičnu montažu videa. Ne znam da li da krajnji proizvod nazovem stop animacijom. Nije klasična, ali na neki način ovo to ipak jest. Naime, montažom koja slijedi ritam pjesme, animirani kadrovi razbijani su da ne izgubimo pjesmu, jer slika bi trebala pratiti glazbu i obrnuto. Ruku pod ruku. Atmosfera je ona koja jest, jesen u Zagrebu. Oni koji tu žive ili često posjećuju znaju što to znači. Međutim, mračno i difuzno svjetlo je moja najdraža foto-atmosfera. U ovaj video stavila sam sve što volim snimati i crtati - stabla, zgrade, siluetu čovjeka, šiblje, tračnice, ptice i otvorena, blješteća neba", zaključuje Mare Milin.

Autori fotografija su Mare Milin i Milan Krkač, montažu je napravio Mario Borščak a obradu slike Mare Milin. Autori glazbe i aranžmana su grupa Dogma, autor teksta Sandro Pettener, sve je snimano u pulskom Studiju Partyzan, miksanje je odradio Perica Šuran a masteing Streaky iz britanskog studija Metropolis. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter