Novi snježni val u srijedu navečer, za vikend minusi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meteorolozi DHMZ-a kažu da će u utorak doći do smirivanja vremena, ali samo nakratko jer ćemo se naći između dvije ciklone. Pod utjecajem ciklona Hrvatska će ostati sve do kraja tjedna. U utorak će tako biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s oborinama, koje će biti puno slabije. Na Jadranu će povremeno padati kiša, a u unutrašnjosti mjestimice još i kiša ili slab snijeg. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će se kretati od -4 do 0°C, a na Jadranu od 2 na sjeveru do 12°C na jugu. Najviša dnevna u unutrašnjosti će iznositi od 0 do 5 °C, na Jadranu od 7 do 15° Celzija.

No, već u srijedu poslijepodne sa zapada ponovno stiže sve više snijega i kiše pa se, uz pad temperature zraka i sjeverni vjetar, očekuje obilniji snijeg u većem dijelu unutrašnjosti.

I na Jadranu će u iduća tri dana biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od četvrtka na petak zapuhat će i jaka bura. Snijeg je moguć i duž većeg dijela obale, pa i na otocima. Što se Jadrana tiče, ponajprije će zabijeliti na širem riječkom području i u Istri.

Po meteorološkim kartama snijeg će padati sve do nedjelje, s tim da se u subotu u većem dijelu zemlje očekuju i sunčana razdoblja.

Osim sunca, subota donosi i debele minuse. Tako će se primjerice u Rijeci i Zagrebu jutarnja temperatura spuštati do -7, a u Gorskom Kotaru i Lici do -13 °C.

Tijekom vikenda u mnogim krajevima na kontinentu temperatura zraka će i tijekom dana imati negativan predznak.

Budući da se nepovoljne vremenske prilike očekuju i na području Istre, iako bi snijega trebalo biti samo na višim nadmorskim visinama, policija je pozvala vozače na oprez, jer će kolnici biti mokri i skliski, a moguća je i pojava poledice. U tom će slučaju na cestama vrijediti zimski uvjeti i obvezno je posjedovanje zimske opreme.

Kazne za neposjedovanje te opreme iznose od 700 za fizičke osobe do 15.000 kuna za pravne osobe ili obrtnike. Također, vozači su obavezni prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, u suprotnom će biti novčano kažnjeni sa 700 kuna. (Tportal.hr/GI)

Zagreb: Besplatni telefon za dojave o problemima sa snijegom

Sukladno sinoćnjoj najavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u bazi Zimske službe, iz Ureda gradonačelnika priopćeno je da je danas otvorena besplatna telefonska linija na broju 0800-2554 na koju će građani 24 sata dnevno moći prijavljivati probleme sa snijegom.

Bandić je ponovno pozvao sve Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih kuća. Jučer je izvijestio da su u Gradskoj upravi u ozbiljnoj fazi pripravnosti, no elementarnu nepogodu nije proglasio. Istaknuo je da nema ljudskih žrtava, nema teških havarija i grad normalno funkcionira - sve službe, grijanje, plin, voda, odvodnja, škole, vrtići, bolnice rade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter