Novi snažan potres pogodio Kefaloniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčki otok Kefaloniju u ponedjeljak je, tjedan dana nakon potresa jakosti 5,8 26. siječnja, pogodio još jedan neznatno slabiji jakosti 5,7 u naknadnom podrhtavanju tla, izvijestile su vlasti.

Nema informacija o poginulima, no deset je lakše ozlijeđenih prebačeno u bolnicu, a uplašeni građani istrčali su iz svojih domova na ulice. Prema podacima atenskoga Seizmološkog instituta potres magnitude 5,7 dogodio se 12 kilometara sjeverozapadno od turističkog odredišta Lixourija. U programu grčke televizije prikazane su napukle ceste u gradskoj luci.

Brojni stanovnici Kefalonije već tjedan dana u strahu od naknadnog podrhtavanja tla spavaju u automobilima ili u brodicama usidrenim u lukama, unatoč uvjeravanjima seizmologa da je najgore prošlo. Profesor geologije sa Sveučilišta u Ateni, Efthymios Lekkas nakon potresa 26. siječnja objasnio je da on nije nastao na rasjedu koji je prouzročio veliki potres 1953., a tada je gotovo uništio Kefaloniju i susjedni otok Zante. Nakon 1953. počele su se graditi čvršće zgrade, otporne na potrese, zbog čega nije bilo ljudskih žrtava, objasnio je Lekkas. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter