Novi saziv upravljat će Ližnjanom godinu dana

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je na prijevremenim izborima 20. ožujka pobjedu u Općini Ližnjan odnijela koalicija IDS-a i Istarskih laburista (IL), danas će se održati konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća na kojoj će vijećnici prisegnuti, Marko Ravnić (IDS) biti potvrđen za načelnika te Matija Maurović za njegova zamjenika. Nova će vlast upravljati Općinom godinu dana, sve do redovnih lokalnih izbora. Ravnić, 29-godišnji magistar prava, kandidat IDS-a i IL-a, na izborima je osvojio 59,08 posto glasova, dok je dotadašnja načelnica Maja Cvek s liste SDP-a, HSU-a i Hrvatskih laburista osvojila 25,57 posto.

Osam od 13 vijećnika

- Sa zamjenikom Maurovićem, članovima Općinskog vijeća i mještanima stat ćemo na kraj podjelama u Vijeću. U ovih godinu dana, koliko nam je ostalo do redovnih izbora, radit ćemo na tome da ispunimo točke našeg programa s ciljem oporavka i razvoja općine Ližnjan, rekao je Ravnić za naš list nakon izborne pobjede i dodao da će se na taj način pripremati za izbore 2017. godine.

Budući da je koalicija IDS-a i IL-a osvojila 48,77 glasova, novi će načelnik u Vijeću imati stabilnu većinu od osam, od ukupno 13 vijećnika. Druga najjača snaga sa svega tri vijećnika bit će koalicija predvođena SDP-om koja je osvojila 21,73 glasova. Jednog vijećnika imat će HDZ, koji je osvojio 10,23 posto, a itko toliko i Istarskoj stranci umirovljenika s 5,85 posto glasova.

Podsjećamo, općinska su tijela raspuštena odlukom Vlade od 11. siječnja zato što do kraja 2015. godine nije donijet proračun za 2016. godinu, niti odluka o privremenom financiranju. Vlada je tada za privremenog povjerenika postavila Ivana Alerića koji upravlja Općinom sve do prijevremenih izbora. Na prijelomnoj sjednici Općinskog vijeća održanoj koncem prošle godine iznenađenje je priredio SDP-ov vijećnik Zoran Milinković koji je glasao protiv proračuna. Glas protiv dali su i IDS-ovci Branka Peruško, Saša Škrinjar, Vanja Franković i Giuliano Valle, zatim Dario Balde iz stranke HSP AS te Marčelo Miletić, koji je u vijeće ušao kao član Hrvatskih Laburista - stranke rada, a odnedavno brani boje mlade stranke Istarski laburisti. Za proračun su pak glasali vijećnici koalicije SDP-HSU Davorka Peruško-Stipić, Klaudio Krivičić, Stanko Goldin i Boris Ruba te nezavisna vijećnica Ankica Piccoli. Presudno je bilo i što sjednici nije prisustvovao 13. vijećnik Nenad Ušić iz koalicije SDP-HSU.

Obećanja, obećanja

Maurović i Ravnić obećali su biračima realizaciju brojnih programa do idućih lokalnih izbora za godinu dana, među ostalim što prije donošenje odluke o stipendiranju studenata, adaptaciju pojedinih objekata u općinskom vlasništvu, te uređenje ambulante u Šišanu. Ravnić je obećao iniciranje projekta izgradnje komunalne infrastrukture radi priključenja kanalizacijskom sustavu susjedne Općine Medulin. Među zanimljivijim njegovim najavama ističe se ona o smanjenju načelnikove i donačelnikove plaće za 10 do 15 posto, te "maksimalno smanjenje troškova reprezentacije i domjenaka". Na taj način ušteđen novac usmjerit će se u socijalu i zdravstvo, obećao je Ravnić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter