Novi roman Milana Kundere nakon 15 godina

Milan Kundera
Milan Kundera

Književni bard Milan Kundera koji se posljednjih godina ne samo sve manje objavljuje, već se i sve manje pojavljuje u javnosti, najavio je novi roman "Festival nevažnosti". Autor suvremenih europskih klasika poput "Šale" i "Nepodnošljive lakoće postojanja" vodi miran život u novoj domovini Francuskoj, uzdrman optužbama iz rodne Češke da je bio suradnik komunističkog režima, stoga je i novi roman napisan na francuskom jeziku. Roman je po ocjeni New York Timesa "lepršav" i predstavlja "iznimno lagano razmatranje" odnosa među skupinom prijatelja u Parizu te nije tako psihološki dubok i uvjerljiv kao njegova najbolja djela.

- Ne samo da se radnja događa u Parizu, nego se i zauzima tipičan pariški stav fasciniranosti ironičnim gestama i pozama, piše New York Times.

Londonski Guradian pak ističe da je nova Kunderina knjiga "privlačan i ukusan kratki roman, osvijetljen dnevnim suncem i duhovit te živahno elegantan". Ističe se kako četiri glavna lika imaju svijest o autoru, kojega nazivaju "gospodaru", a on ih odluči sve dovesti u Pariz i pripremiti im nekoliko peripetija. Guardian priznaje da je "struktura romana tanka", a "centru nedostaje motiva", ali hvali nepodnošljivu lakoću čitanja 'Festivala nevažnosti'.

Iz nakladničke kuće Meandar, koja u Hrvatskoj objavljuje sve Kunderine romane najavljeno je da bi se roman mogao pojaviti na jesen. (L. B. )


Podijeli: Facebook Twiter