Novi rekord švicarca - 6,36 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza u susjednoj Italiji ponovno trese svjetska financijska tržišta, a to se odražava na euro, koji je ovog tjedna naglo izgubio na vrijednosti. Dakle, slicno onome što se 80-ih i 90-ih dešavalo s talijanskom lirom, a buduci da je Italija dio eurozone, zbog toga slabi i zajednicka europska valuta.

U Hrvatskoj nije toliko izraženo slabljenje eura koliko jacanje onih valuta naspram kojih je euro izgubio. U srijedu ce švicarski franak ojacati za 1,76 posto, na rekordnih 6,36 kuna po srednjem tecaju HNB-a. U proteklih 10-ak dana aprecirao je za šest posto, a u proteklih 3,5 godine za 45,5 posto.

Da ce franak dostici tu vrijednost, dalo se naslutiti još u ponedjeljak jer je tada toliko vrijedio na svjetskim deviznim tržištima, u omjerima koje je imao prema ostalim valutama. U utorak popodne je pak oslabio te, ako se zadrži taj tecaj i u srijedu, ocekuje se da ce do 14 sati HNB donijeti tecaj za cetvrtak prema kojem bi švicarac mogao pasti na 6,31 kunu.

Iza velikog rasta franka na svjetskim tržištima neopaženo prolazi vrtoglavi rast japanskog jena, britanske funte i dolara (svih zemalja) te strmoglavi pad skandinavskih kruna i svih valuta clanica Europske unije koje nisu zamijenile svoje valute eurom.


Podijeli: Facebook Twiter