Novi recept u staroj bajci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo nakon što su Ivica (Tvrtko Juric) i Marica (Aleksandra Naumov) u svojem maticnom Gradskom kazalištu Trešnja u Zagrebu mališane podsjetili na pricu koju su upravo za njih ispisali braca Grimm, Trešnjini glumci isto cine i u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.  Danas su u INK-u odigrane dvije jutarnje izvedbe predstave "Ivica i Marica" u režiji Mateje Koležnik, a predstava je na programu svakog dana do subote.

Na prvoj jutarnjoj izvedbi prepuno gledalište pulskih prvašica i pokoji predškolac radosno su docekali novu predstavu koju su po motivima popularne bajke brace Grimm dramatizirali Mateja Koležnik i Gregor Fon.

"Ivica i Marica" je bajka o hrabrosti, ljubavi, pravednosti i dobru, album i slikovnica univerzalnih poruka koje stotinama godina lako i iskreno dopiru do svakog djeteta, pecate djetinjstva, uspavljuju dan, probuduju maštu i poticu snove. U ovom Trešnjinom šarenilu boja (slatkiša) uz male, a sjajne redateljske intervencije u fabulu Grimmove bajke, "Ivica i Marica" još su jedanput upozorili na bezvremenost i sjaj ove price.

Kljucna je promjena uloga vještice, koja je u ovoj predstavi Ivici i Marici i maceha (Darija Lorenci Flatz). Njihov joj naivni otac (Radovan Ruždjak) olakšava plan da se riješi djecice, nakon cega se oni izgube u strašnoj šumi (Toni Šestan, Iva Peter-Dragan, Christian Rene Peter, Mario Šipuš) i dolaze pred vrata carobnog doma (torte) zle vještice. Tu ona cara slastice, stvara nove okuse, ukrase, glazure. U slobodno vrijeme izvodi svoj ples na svili i 400 godina traga za asistenticom koja ce joj olakšati usvajanje novih elemenata, novih plesnih koraka.

Upravo je Marica ta u kojoj vidi potencijal za pomocnicu pa shodno tomu Ivicu odlucuje kao sastojak dodati svojoj novoj slastici. Domišljatošcu Marice i uz neizostavnu pomoc Ivice, u "novom receptu" skoncava vještica, a brat i sestra pronalaze put za povratak svom ocu.

A svaku postaju njihovog nipošto lakog puta, koji se odvija na lijepoj sceni Ive Knezovica, skladno prate zvuci Coca Mosquita i maštoviti kostimi Alana Hranitelja. Dramaturginja predstave je Nina Skorup, a u oblikovanju koreografije radila je Iva Peter-Dragan. Svjetlo je oblikovao Andrej Koležnik, ton Daniel Biffel, a majstori maske i frizure su Irena Konigsknecht i Tanja Bjeliš.

"Ivica i Marica" na daskama velike scene INK-a igraju do 11. prosinca, svakog dana u 9.30 i 11 sati, osim u subotu 11. prosinca kada predstava igra samo u 9.30 sati.


Podijeli: Facebook Twiter