Novi prosvjedi u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je na ulicama Maribora protiv lokalnih političkih elita, tražeći da ostavke podnese cijelo gradsko vijeće, a ne samo gradonačelnik Franc Kangler koji je nedavno odstupio pod optužbama građana zbog korupcije i klijentelizma u poslovanju grada i općinskih službi.

Prosvjednici su općinskim vlastima dali rok da odstupe do 20. prosinca, jer tvrde da oni predstavljaju "hobotnicu" koja kontrolira cijeli grad. U šetnji gradom prosvjednici ispred gradskog zatvora tražili da se iz pritvora puste uhićeni prilikom izgreda nakon prosvjeda od prije više od tjedan dana.

Uz jaku prisutnost policije nije bilo izgreda. Prosvjedi su u petak održani i u više drugih općina u kojima su prosvjednici tražili ostavke gradonačelnika ili općinskih vijeća, među ostalim u Kranju, Murskoj Soboti, Lendavi i Ajdovščini.

Prosvjedi u slovenskim gradovima protiv političkih i gospodarskih elita na lokalnim razinama počeli su prije tri tjedna, a potiče ih i loše gospodarsko stanje, te mjere štednje. Slijedeći veći val prosvjeda skupine koje ih organiziraju preko facebooka najavljuju se za kraj idućeg tjedna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter