Novi prosvjedi pulskih studenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski studenti okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu na posljednjem su plenumu najavili prosvjede koje ce organizirati 5. studenoga na trgu Portarata u povodu Medunarodnog dana borbe za besplatno obrazovanje.

- Nastavak borbe za besplatno obrazovanje ponovno seli na ulice i trgove. Ovim cinom se pridružujemo velikom broju drugih zemalja i gradova, ciji ce studenti takoder putem prosvjeda toga dana izraziti svoje nezadovoljstvo zbog komercijalizacije obrazovanja. Pozivamo i ostale studente u Hrvatskoj da još jednom zajednicki izrazimo koliko smo i dalje gnjevni zbog izrazito slabog interesa nadležnih za osiguranje besplatnog obrazovanja. Ostat cemo ustrajni u svojim zahtjevima i uciniti sve potrebno da se oni ispune, isticu studenti Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli.

Osim prava na besplatno obrazovanje, zbog svog specificnog teškog položaja, pulski studenti traže izgradnju menze i studentski dom, cija se gradnja ceka vec desetljece. A upravo je vezano za studentski kampus, koji se prema planovima namjerava smjestiti na podrucju stare bolnice, došlo do promjena. Prema sporazumu potpisanom prije desetak dana Opca bolnica u Puli dodijelila je Sveucilištu Jurja Dobrile dvije bivše bolnicke zgrade: zgradu uprave namijenjenu za smještaj Rektorata te kuhinju, koja je tek naknadno uvrštena u projekt studentskog kampusa te bi ga sada mogla bitno poboljšati.

Naime, prema važecim planovima u zgradi bivšeg Odjela ORL-a, koja je ranije vec dana Sveucilištu, trebaju se smjestiti studentski restoran i dom, a koji zbog skucenosti prostora mogu imati maksimalno 142 sjedeca mjesta i 129 kreveta, nedovoljno za potrebe pulskih studenata.Kako saznajemo, na Sveucilištu sada razmatraju mogucnost da se zgrada bolnicke menze prenamijeni u studentsku kuhinju i restoran. Istovremeno bi se povecao broj studentskih soba jer bi citava zgrada nekadašnjeg ORL-a mogla postati dom, a još jedan pozitivan aspekt je što se obje zgrade nalaze jedna do druge.

- Kuhinja je bila u funkciji do prije osam godina te su instalacije i svi prikljucci u dobrom stanju pa bi adaptacija išla brže i po svemu sudeci jeftinije. Kapaciteta ima i više nego dovoljno buduci da se ovdje pripremala hrana za nekoliko tisuca pacijenata, isticu na Sveucilištu koje još nije dobilo novac za pocetak gradnje prve faze studentskog kampusa. Kao što smo u nekoliko navrata upozorili, Sveucilište je u meduvremenu pribavilo sve potrebne dozvole, ali još uvijek ceka da država da suglasnost za dobivanje sredstava resornog ministarstva koje, uz Ministarstvo mora, prometa i razvitka, kreditom Europske investicijske banke treba financirati projekt.


Podijeli: Facebook Twiter