Novi prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak studenata zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prosvjedovalo je danas ispred zgrade FPZ-a tražeći mogućnost nastavka studiranja po predbolonjskom sustavu, po kojem su i upisali studij.

Noseći parole "Dajem bubreg za semestar!", "Čovjek sam mlad, studiram uz rad!", "Oktobarska revolucija?", studenti od Vijeća FPZ-a traže da im se za još jedan semestar produlji rok za završetak studija po predbolonjskom sustavu, a ne da im se od 31. listopada nastavak studija uvjetuje prebacivanjem na bolonjski sustav.

Dekan FPZ-a Nenad Zakošek novinarima je iznio stav Uprave i Vijeća da se više ne može osigurati minimum kvalitete studiranja na stari način, jer je prošlo previše vremena i zbog toga opada razina znanja na ispitima.

Dodao je da će se zbog tog problema danas u 13 sati sastati s rektorom zagrebačkog sveučilišta Aleksom Bjelišom.

Na primjedbu studenata da je većina fakulteta izašla u susret svojim predbolonjskim studentima, dekan FPZ-a odgovorio je da su više puta produljivali rok studiranja te da je, po informacijama iz zagrebačkog sveučilišta, trećina fakulteta produljila rokove, a ostali nisu.

Studentica Ružarija Jelena Čičak rekla je pak da je većina fakulteta riješila problem studenata koji studiraju po predbolonjskom sustavu i produljila im rok studiranja, osim FPZ-a.

Uz to, dodala je, još ne znaju kako će se provesti prelazak na bolonjski sustav, jer, kako je rekla, to nije zakonski točno regulirano. "Mi ne znamo koliko ECTS bodova imamo, što nas čeka, gdje ćemo završiti", naglasila je.

Napomenula je da od 130 studenata predbolonjskog sustava njih 30-ak treba položiti samo jedan ispit, njih 40-ak ima još dva ili više ispita, dok ostali imaju samo obranu diplomskog rada. Čičak je dodala da bi im prebacivanje na bolonjski sustav, uz produljenje vremena studiranja, povećalo i cijenu studija sa sadašnjih 1.650 kuna na 4.200.

Prosvjednici su danas dekanu FPZ-a predali molbu da na dnevni red sljedeće sjednice fakultetskog vijeća uvrsti njihov problem. Podsjetimo, pred zgradom fakulteta prosvjedovali su i prošli tjedan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter