Novi prostori vjetar u leđa novim poslovnim uspjesima

Nove je prostore otvorila radnica Mirjana Ružnjak
Nove je prostore otvorila radnica Mirjana Ružnjak

Novoizgrađeni objekt Zaštitne radionice "Tekop Nova", ustanove koja zapošljava osobe s invaliditetom, na adresi Trg I. istarske brigade 2 u Šijani, u četvrtak je svečano otvoren uz brojne uzvanike; pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, župana Valtera Flega, ravnateljice Tekop Nove Mihaele Zubić, dosadašnjih v.d. ravnatelja, saborskog zastupnika Silvana Hrelje te brojnih uvaženih gostiju, poslovnih partnera i prijatelja Tekop Nove. Svečanim rezanjem vrpce nove je prostore otvorila radnica i paraolimpijka Mirjana Ružnjak.

Grad darovao vrijedan prostor

Ravnateljica ustanove Mihaela Zubić iskoristila je priliku da  zahvali svima koji su pomogli da se projekt izgradnje novog objekta dovede do realizacije te radnici smjeste u nove, za njih prikladne prostore za rad. Posebno se zahvalila dosadašnjim v.d. ravnateljima Silvanu Cukonu, Loreni Brgić, Slavici Jelovac te Vesni Sajić. 

Kako je naveo župan Flego, već se godinama razmišlja o ideji da se osigura jedan takav adekvatan prostor, a do izgradnje i opremanja došlo je zajedničkom vizijom, slogom i radom. Zahvalio se posebno Gradu Puli koji je radnicima dao vrlo vrijedan prostor. Novi prostori bit će, rekao je, vjetar u leđa vrijednim radnicima i novim poslovnim uspjesima ustanove. Pulski gradonačelnik Miletić također je naveo kako je ovo otvaranje jedan od "lijepih trenutaka njegova posla", posebno čestitavši radnicima koji svojim vrijednim rukama stvaraju proizvode koje plasiraju na tržište.

- Čestitam ovom prilikom svima koji su ugradili svoj rad i svoje srce u to da Tekop Nova opstane i stane na svoje noge, rekla je, u ime Upravnog vijeća, njegova članica Jasna Jaklin Majetić i zahvalila se na financijskoj, moralnoj, kadrovskoj, pa i lobističkoj podršci. Posebno je istaknula činjenicu kako marljivi radnici svojim radom i proizvodima koje izrađuju sami zarađuju za svoju plaću, a taj će im rad biti još ugodniji u novim prostorima.

Radionica važna za Grad

Podsjetimo, Zaštitna radionica Tekop Nova dobila je tri milijuna kuna na Javnom natječaju za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za sufinanciranje Programa za otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje zaposlenosti u zaštitnim radionicama. Grad Pula se pobrinuo da radionica dobije poslovni prostor potpuno prilagođen osobama s invaliditetom, odnosno smanjenom pokretljivošću, i osigurao im prostor veličine 388 četvorna metra u poslovnoj zgradi u Šijani, u blizini autobusnog kolodvora. Tržišna vrijednost zgrade procijenjena je na 1,8 milijuna kuna, a s obzirom na važnost radionice, Grad je Tekop Novu oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od gotovo 180 tisuća kuna da bi se i na ovaj način poboljšali uvjeti i kvaliteta radnog okruženja osoba s invaliditetom. Sredstva koje je Zaštitna radionica dobila iskoristila su se za projekt dogradnje i uređenja novog prostora te za izradu projektne dokumentacije, izvođenja geodetskih radova, kontrolu projekta kao i nadzor nad samim radovima rekonstrukcije.

U konačnici novi prostor Zaštite radionice proteže se na 560 kvadrata te je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Objekt je potpuno energetski učinkovit te ima A energetski razred.

Sviđaju li im se novi prostori upitali smo i nekoliko radnika. Kako nam je naveo Murat Mašinović, koji u Tekop Novi radi već 32 godine, prostor im je lijep i ugodan za rad. "Moramo se još malo prilagoditi, prostor je nešto manji, ali ugodan, imamo više svjetla, dobro grijanje", naveo je Mašinović i dodao da ga posebno veseli što imaju i puno posla. Trenutno, priča nam, rade radne hlače za Pulapromet, a onda će šivati i za Istarske domove zdravlja, Ceste…

- Radim ovdje već 32 godine i nadam se da ću iz ovoga prostora u mirovinu, zaključio je Mašinović, dok je njegova kolegica Nives Širola dodala kako ona radi u Zaštitnoj radionici čak 33 godine i u novom joj je prostoru jako lijepo.

Od 29 radnika 17 s invaliditetom

Zaštitna radionica Tekop Nova, ustanova je za zapošljavanje osoba s invaliditetom koju su 2003. godine osnovali Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela 2004. godine. Ustanova je osnovana s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom. Tekop Nova danas zapošljava 29 radnika, od toga 17 s invaliditetom. Njihovi proizvodi su radna odjeća za komunalne, uslužne i proizvodne subjekte, ugostiteljska i hotelijerska odjeća, odjeća za škole, vrtiće i ustanove, odjeća za medicinsko osoblje i njima srodne djelatnosti, narodna nošnja za kulturno-umjetnička društva, Tekopov zaštićeni suvenir istarske narodne nošnje te asortiman robe za udruge, turističke zajednice, fizičke i druge pravne osobe. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter