Novi propisi za socijalnu pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samac ili obitelj koja ima vrijednost imovine vecu od 332.600 kuna, odnosno 45 tisuca eura, nece više imati pravo na socijalnu pomoc države. U vrijednost te imovine za samca nije uracunato 35 nužnih kvadrata stana, a za obitelj uz tih 35 kvadrata i po deset kvadrata za svakog clana.

Uz to, socijalna pomoc gubi se i ako samac ili obitelj ima automobil skuplji od 23.282 kune. Skuplje vozilo tolerirat ce se samo ako se koristi za prijevoz invalida ili ga koristi obitelj s više od šest clanova.

Prema nacrtu novog zakona o socijalnoj skrbi, što ga je na svojoj internetskoj stranici objavilo Ministarstvo zdravstva, pravo na socijalnu pomoc nece imati ni osoba koja je u pet godina prije podnošenja zahtjeva prodala ili darovala nekretninu, ili se odrekla prava nasljedstva, a tim se novcem mogla uzdržavati.

Novim se zakonom, koji je temelj reforme sustava socijalne skrbi, prvi put jasno propisuje tko može, a tko ne može primiti socijalnu pomoc. Tim zakonom se prvi put u dodjelu socijalne pomoci uvodi imovinski cenzus, kako bi više sredstava ostalo za stvarno socijalno ugrožene.

Primjerice, to bi znacilo da samac koji živi u Zagrebu ili Rijeci i ima stan od 70 kvadrata te 30 kvadrata koliko je njegov stan veci od osnovnog životnog prostora i vrijede više od 332 tisuce kuna gubi pravo na pomoc države. Cetveroclanoj obitelji kao nužan životni prostor propisano je 75 kvadrata stana, a ukoliko ostala imovina koju ima vrijedi 45 tisuca eura, takoder ce izgubiti pravo na socijalnu pomoc. Ali s obzirom na to da se preko OIB-a još uvijek ne mogu dobiti podaci o nekretninama, nije jasno kako ce Ministarstvo provoditi zakon, a još manje tko ce racunati vrijednost imovine.

Pravo na socijalnu pomoc nece imati ni osoba koja je sposobna za rad, a nije prijavljena na zavodu za zapošljavanje ili ako šest mjeseci prije zahtjeva za socijalnom pomoci odbije ponudeni posao.

Socijalnu ce naknadu izgubiti korisnik koji bude boravio u inozemstvu više od 15 dana tijekom mjeseca, ili ode na izdržavanje zatvorske kazne. Ako na bolnickom lijecenju provede dulje od dva mjeseca, iznos socijalne pomoci ce mu se prepoloviti.

Novost je u zakonu i to što ce svaka radno sposobna osoba koja prima pomoc imati obvezu sudjelovanja u društveno korisnim aktivnostima koje propiše ministar, a sa zavodom socijalne skrbi primatelj socijalne pomoci morat ce sklopiti sporazum o aktivnom rješavanju svoje socijalne situacije, s detaljnim planom aktivnosti i obveza. Ministar Milinovic kaže da se sudjelovanje u socijalno korisnim aktivnostima, primjerice pomoci osobama s invaliditetom, propisuje da bi korisnici pomagali jedni drugima i zbog toga da bi se vidjelo tko odbija takav rad jer je zaposlen na crno.

Novi zakon donosi i vecu mjesecnu pomoc za uzdržavanje za samca pa se ona s 500 podiže na 600 kuna, no ukoliko netko mjesecno dobiva 600 kuna iz drugih izvora, nece imati pravo na pomoc. Svi oni koji pokušaju prevariti državu i neosnovano dobiti socijalnu pomoc, platit ce kaznu od 10.000 do 20.000 kuna, a ako se naknadno utvrdi da su varali, morat ce državi vratiti novac koji su primili.


Podijeli: Facebook Twiter