Novi projekt - uredenje pulskih utvrda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji obrambeni sustav Pule, najvece ratne luke austrougarske mornarice, gradske vlasti namjeravaju staviti u funkciju razvoja i turizma. U gradskoj palaci prezentiran je program "Austro-ugarski fortifikacijski sustav na podrucju južne Istre - važnost ocuvanja kulturno-povijesne baštine".

Realizacijom ovog projekta, kako je naglasio dogradonacelnik Fabrizio Radin, voditelj projekta, valorizirat ce se kulturna baština, a sve bi se financiralo sredstvima pretpristupnih EU-fondova. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici svih državnih, županijskih i civilnih institucija i udruga te mjesnih odbora koji imaju poveznice s pulskim utvrdama.

Radin je naglasio da je osmišljavanje projekta vec odmaknulo kroz razgovore s nacelnicima okolnih opcina, partnerima iz Crne Gore i talijanske regije Veneto, a pokušat ce se uspostaviti i suradnja s Austrijom kako bi se osmislio put za buduci razvoj, jer Županija ima iskustva u korištenju sredstava iz europskih fondova. Dogradonacelnik je pohvalio mnogobrojne udruge koje su se dosad brinule o ocuvanju pulskih utvrda.

- Treba se kloniti megalomanije i aktivirati proces postepenog uredenja. Orijentirat cemo se na uredenje turistickog interijera, cišcenje objekata, uredenje pješackih, biciklistickih i konjskih staza, te jednog prostora za multimedijalnu prezentaciju bogate arhivske grade Arheološkog muzeja - Povijesnog muzeja Istre, odnosno kompletan projekt plasirati kao turisticki proizvod, rekao je Radin.

U opsežnoj prezentaciji kulturno-povijesnog aspekta fortifikacijskog sustava Barbara Belic-Ravnic, savjetnica za prostorno planiranje i graditeljsko nasljede, upoznala je prisutne sa svim utvrdama, baterijama i bitnicama. U Puli postoji 21 utvrda, od cega osam u vlasništvu Grada, a sustav se sastoji od tri obrambena prstena kao zaštita od napada s mora i kopna. Najširi seže na Brijune i Barbarigu te opcine Vodnjan i Ližnjan, odnosno Šikice i Pomer.

Osim nekoliko utvrda koje se danas koriste, ostale su još uvijek izložene vandalizmu i zatrpane su raznim otpadom te zarasle u vegetaciju.

- Ukoliko se projekt kvalitetno osmisli, puno se toga može napraviti sredstvima iz europskih fondova. Ovaj je projekt dobro zamišljen, možda je cak i premalo ambiciozan, ali znacajan za valorizaciju baštine, zakljucio je Oriano Otocan, v.d. procelnika za medunarodnu suradnju i EU-integracije Istarske županije. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter