Novi projekt Centra za inkluziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar za inkluziju i podršku u zajednici i Puljanka dogovorili su suradnju u sklopu koje ce se u tvrtkinim trgovinama prodavati platnene vrecice koje su izradili korisnici udruge.

Nakon sezone nekolicina njih bit ce povremeno angažirana na lakšim poslovima kao što je lijepljenje deklaracija na proizvode, doznajemo od predsjednika centra Marka Perkova te izvršnog direktora Puljanke Željka Jelenica.

- Torbe od juke, oslikane istarskim motivima poput maslina ili kažuna, nastale su kao dio projekta IN.promo koji se odnosi na stjecanje prakticnih znanja. U njegovu sklopu još ce biti održane radionice izrade suvenira, a magnete i sitne keramicke proizvode pokušat cemo plasirati u kioske.

Puljanka je osim za torbe iskazala interes i za zapošljavanje sudionika u projektu koji provodimo radi povecanja zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih i neaktivnih osoba s intelektualnim i višestrukim teškocama. Osim toga, s još desetak firmi smo potpisali sporazume o suradnji prema kojima ce one kupovati proizvode osoba s invaliditetom, promovirati njihovo radno ukljucivanje ili sponzorirati nastupe, ispricao je Perkov.

U jednogodišnji projekt, ciji je nositelj centar te Udruga za pomoc osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, ukljuceno je petnaestak Puljana te šest Labinjana.

Novac za njegovo provodenje dobiven je od Europske unije na natjecaju "Poticanje intenzivnijeg ukljucivanja osoba s invaliditetom na otvoreno tržište rada" u sklopu programa pretpristupne pomoci IPA, a projekt zapocet krajem 2010. trajat ce do kraja tekuce godine.

Jelenic kaže da ce s prodajom ekoloških torbi poceti cim ih udruga pošalje. Buduci da bi kao suveniri mogle biti zanimljive gostima, bit ce plasirane u desetak prodavaonica u sklopu turistickih objekata, a u Puli u Dulcisu te Vesni.

- Zarada od prodaje ici ce udruzi koju vec dugo podržavamo. Njezini korisnici vec su nam pomagali u dijeljenju letaka, s time da cemo ih nakon sezone uzeti kao ispomoc za obavljanje lakših poslova, kazao je Jelenic.


Podijeli: Facebook Twiter