Novi proizvodi od mesa istarskog goveda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamnaest projekata ruralnog razvoja Istre prijavljenih evropskim fondovima u ukupnoj vrijednosti od 29 milijuna eura, otvoren pogon za obradu i preradu mesa istarskog goveda i drugih autohtonih pasmina u Pazinu iz kojeg su ovih dana izašli prvi novi proizvodi, pripreme za osnivanje poljoprivrednih razvojnih centara u cijeloj Istri, a napose Centra za regionalni ruralni razvoj i zaštitu biološke raznolikosti na Gortanovom brijegu kraj Pazina - ucinak je rada Agencije za ruralni razvoj Istre koji su na konferenciji za novinare pobliže predstavili direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj i voditeljica razvojnih programa Jasenka Kapuralin.

U preuredenje bivše Purisove klaonice u pogon za obradu i preradu mesa istarskog goveda, drugih autohtonih pasmina i divljaci uloženo je tri milijuna kuna, a nakon niza pokusa s mesnim i zacinskim sastavom, prva cetiri brendirana proizvoda ovih su dana puštena na tržište, a na jucerašnjoj presici i ponudena novinarima na kušanje. To su Bakin - trajna salama od mesa boškarina s teranom; Kaparin - trajna salama od mesa boškarina s tartufima, Moro - sušeni but boškarina u medu i teranu; te Morožin - hladni narezak od boškarinovog buta u maslinovom ulju.

U tijeku su pokusi s proizvodima od mesa divljaci, pocelo se i s pokusima s magarecim mesom, a sljedece ce godine na red doci i meso ostalih istarskih autohtonih pasmina, najavio je Prekalj. Znaci li pocetak prerade magareceg mesa da je populacija te istarske autohtone pasmine dostigla brojno stanje koje ju spašava od izumiranja, zanimalo je novinare, a Prekalj je iznio podatke udruge uzgajivaca istarskog magarca prema kojima je u Istri trenutacno registrirano dvadesetak pastuha i oko 150 rasplodnih magarica.

Posljednjih godina je AZRRI kandidirao evropskim fondovima ukupno 61 razvojni projekt, a Jasenka Kapuralin ih je pojedinacno predstavila, od cega je 15 prihvaceno, a za pet je provedba u tijeku, izvijestila je Kapuralin, a Prekalj dodao da bi sredinom 2012. godine trebao krenuti i novi AZRRI-jev projekt integralnog brendiranja svih autohtonih istarskih proizvoda. (D. ŠIŠOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter