Novi programi 19. sajma knjige u Istri

Na sajmu će biti govora i o novim trendovima u nakladništvu (Arhiva G. I./M. ANGELINI)
Na sajmu će biti govora i o novim trendovima u nakladništvu (Arhiva G. I./M. ANGELINI)

Sa(n)jam knjige u Istri ove se godine održava 19. put, od 5. do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja. Glavna tema je "Socijalizam na klupi", ostvarena u suradnji s Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) i pulskim Sveučilištem Jurja Dobrile, dok su žarišta sajma (ili podteme) "Izlet u Rusiju" i "Regija u regionu - Vojvodina". Ususret sajmu, njegovu direktoricu Magdalenu Vodopiju, pitali smo koje su novosti ovogodišnjeg sajma.

- Novi program sajma na koji smo jako ponosni je Fellowship program - Kumpanija od libra. Na taj su program pozvani uvaženi gosti: organizatori međunarodnih sajmova i festivala knjiga, književni agenti, urednici i prevoditelji. Radi se o mjestu koji će okupiti i ovaj dio struke te gdje će se direktno predstavljati hrvatska književnost stranim izdavačima.

Sajam će, zajedno s hrvatskim nakladnicima, predstaviti suvremenu hrvatsku nakladničku i autorsku scenu i time postati mjesto na kojem će se dogovarati objavljivanje hrvatskih autora u inozemstvu i na kojem će se prodavati autorska prava. Važnost programa je utoliko veća što će Ministarstvo kulture strane nakladnike koji odluče prevoditi i objaviti hrvatske autore i knjige uključiti u njihov Program potpore prijevodima.

- Drugi novi program na koji smo također ponosni je međunarodna konferencija "Nakladništvo – trendovi i konteksti". To je također okretanje struci i znanosti, a konferenciju organizira Nives Tomašević. Kao što sam naziv kaže govoriti će se o novim trendovima u nakladništvu pa i o e-knjizi koja je, izgleda, nešto što ne možemo izbjeći, kaže Vodopija.

- Voljela bih i usmjeriti pažnju na znanstveni skup o socijalizmu kojeg organizira Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) i koji će uključiti nevjerojatno veliki broj znanstvenika iz cijele regije. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter