Novi problemi s nuklearkama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japan je u ponedjeljak objavio da je iz nuklearke na zapadnoj obali zabilježeno minimalno istjecanje radioaktivnosti, a istodobno bi druga kompanija mogla zatvoriti svoju nuklearku u središnjem Japanu zbog pojacane zabrinutosti za sigurnost nakon nedavnog razornog potresa i tsunamija.

Kompanija Japan Atomic Power objavila je da je zaustavila istjecanje nakon što su minimalne kolicine zracenja otkrivene u plinu koji je iscurio iz nuklearke Tsuruga u nedjelju. Kompanija tvrdi da nije bilo utjecaja na okoliš.

Japan Atomic Power objavio je da istražuje taj slucaj koji bi mogao povecati zabrinutost javnosti oko problema s japanskim nuklearkama nakon razornog potesa i tsunamija koji je pogodio nuklearku Fukushimu u ožujku ove godine.

Japanski mediji izvještavaju da bi treci po snazi japanski proizvodac energije Chubu Electric Power Co tijekom dana mogao donijeti odluku da privremeno zatvori jednu od svojih nuklearki na obali 200 kilometrara jugozapadno od Tokija dok ne izgradi zid kao zaštitu od mogucih tsunamija i poduzme druge mjere za poboljšanje sigurnosti.

Taj bi posao trajao oko dvije godine što bi moglo dovesti do nestašice energije nakon potresa i tsunamija koji su pogodili zemlju 11. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter