Novi pristup tradicionalnoj glazbi Rovinja

Trojica inicijatora nove udruge - Sergio Preden Gato, Riccardo Bosazzi i Aldo Arianno Dapas (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Trojica inicijatora nove udruge - Sergio Preden Gato, Riccardo Bosazzi i Aldo Arianno Dapas (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Zahvaljujući inicijativi grupe građana Rovinj je dobio novu udrugu koja u svom primarnom sadržaju i djelokrugu rada ima za cilj očuvanje tradicionalne glazbe.

Naime, kako su na konferenciji za novinare istaknuli predsjednik i dopredsjednik Udruge Giusto Curto -  Aldo Arianno Dapas i Ricardo Bosazzi, cilj je promovirati rovinjsku bogatu glazbenu baštinu.

- Usprkos činjenici da je Rovinjcima glazba u krvi, primjetno je opadanje interesa kod mladih ljudi za tradicionalne pjesme i kompozicije naših autora. U želji da se glazbena tradicija sačuva i intenzivnije i atraktivnije prenosi na mlade naraštaje osnovali smo Udrugu koja ponosno nosi ime Giusto Curto jednog od ponajboljih rovinjskih pjesnika, glazbenika, kazalištarca kojeg je ovaj grad iznjedrio, rekao je Dapas, dodavši da je upravo u pomanjkanju izvedbi i koncerata ovakvog sadržaja i nastala ideja za osnivanjem udruge i da kao takva nije osnovana da bi bila konkurencija drugima, već upravo suprotno da bi bila suport i čimbenik više u obogaćivanju glazbene ponude i sadržaja Rovinja.

No, zbog činjenice da u gradu već postoje udruge koje se također bave i glazbom pitamo ih čemu nova.

- Apsolutno nema govora o konkurenciji. Okupili smo se oko nove ideje proizašle iz ljubavi prema gradu i tradiciji. Uistinu, želimo istaknuti da ideja oko osnivanja udruge nije proizašla iz želje da se ide protiv nekog, već da se krene u smjeru nečeg novog, pojasnio je Riccardo Bosazzi, naglasivši i da je novoosnovana udruga, koja već sada broji tridesetak članova otvorena za sve ljude dobrog srca koji na bilo koji način mogu doprinijeti promidžbi grada.

Jedan od primjera kako djelovati u udruzi predstavio je Sergio Preden Gato, glazbenik koji je još osamdesetih godina prošlog stoljeća pjevao pjesme maestra Piera Sofficija i time ih sve ove godine održavao svježima i aktualnima. U svakom slučaju, dva su primarna smjera udruge - bavljenje tradicionalnom glazbom i autorsko stvaralaštvo inspirirano Rovinjom. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

  


Podijeli: Facebook Twiter