Novi prijedlozi za krajobrazno uređenje Brijuna

Dovršeno inventarsko snimanje utvrda na Penedi (Arhiva)
Dovršeno inventarsko snimanje utvrda na Penedi (Arhiva)

Na Brijunima je završena 11. međunarodna radionica arhitekture fortifikacija koja se u organizaciji Ministarstva kulture i Javne ustanove Nacionalni park Brijuni održava na otočju od 2001. godine pod mentorstvom Zofie Mavar iz Ministarstva kulture. 

Sudionici ovogodišnje radionice bili su studenti i sveučilišni nastavnici arhitektonskih fakulteta iz Krakowa, Ljubljane, Milana i Zagreba, studenti građevinskog smjera Tehničkog veleučilišta iz Zagreba i, prvi put, studenti sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta.

Ti su studenti tijekom deset dana trajanja radionice provodili zadatke zacrtane programom radionice (tehničko snimanje, studije, analize, vrednovanje stanja, prijedlozi za zaštitu i uređenje vojnih građevina i prostora na odabranim lokacijama Malog i Velog  Brijuna).

U seminarskom dijelu radionice održalo se više predavanja o fortifikacijskoj arhitekturi i njezinoj prilagodbi suvremenim potrebama.

Ove je godine dovršena lani započeta evidencija tehničkoga stanja te inventarsko snimanje utvrda na Penedi. Odrađena je i urbanističko-arhitektonska inventarizacija forta Peneda i vojarni na lokacijama Giacone, Pisak, izvršena je krajobrazna analiza forta Peneda te studije novih sadržaja za vojarnu na lokaciji Pisak. Nadalje, doneseni su prijedlozi za urbanističko-arhitektonsko i krajobrazno uređenje otoka Mali Brijun i lokacije Pisak.

Tijekom trajanja radionica održan je i seminar naslovljen "Fortifikacijska arhitektura – europsko kulturno nasljeđe", na kojem su izlagali eminentni europski stručnjaci. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter