Novi pravilnik uoci predupisa u djecje vrtice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U starom vrticu na Velom Vrhu u ponedjeljak je otvorena nova jaslicka skupina. Trenutno broji 16 djece i ukupno je 63. skupina u Predškolskoj ustanovi Djecji vrtici. Ravnateljica Mariza Kovacevic na konferenciji za novinare napomenula je da se radi o skupini vec ranije planiranoj za onu djecu koja tijekom upisa u vrtice još nisu bila navršila godinu dana.

- Ova skupina primjer je svega onog što smo naglašavali tijekom cijele godine: da se upisi u djecje vrtice obavljaju tijekom cijele pedagoške godine, a ne samo na pocetku, naglasio je pak procelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšic. Ponovio je da Grad Pula jedini u državi ima jedinstvenu cijenu upisa u gradske i privatne vrtice, što je omoguceno novim pravilnikom o upisima koji je na snazi od prošle pedagoške godine.

- Buduci da se radilo o prijelaznoj godini, prvoj tijekom koje se primjenjuje taj pravilnik, bilo je odredenih nejasnoca, no smatram da je to sada iza nas i da imamo najtransparentniji sustav u zemlji. Takoder, za svu djecu na podrucju Grada Pule imamo zajednicku bazu podataka, što je jako dobro, dodao je Lukšic. Najavio je objavu novog, doradenog pravilnika o upisima, koji ce svjetlo dana ugledati iduceg tjedna.

Prema Lukšicevim rijecima, prošlog je tjedna održan sastanak s ravnateljima privatnih vrtica na kojem su doneseni neki novi zakljucci pravilnika, no nije obznanio koje su to novosti. Novi pravilnik, najavio je tek Lukšic, bit ce predstavljen ubrzo, na tematskoj konferenciji za novinare.

Ipak, ona osnovna pravila, odnosno kriteriji prednosti pri upisu nece se mijenjati. Tako roditelji i dalje moraju imati prebivalište u Puli te oboje biti zaposleni. Lukšic je iskoristio priliku te pozvao roditelje da se pripreme i prihvate javni poziv na predupise u djecje vrtice, koji ce se obavljati tijekom svibnja. Kao jednu od novosti na predupisima Lukšic je naveo da roditelji cija su djeca vec upisana imaju pravo prijelaza iz privatnog u gradski vrtic i obrnuto, a sve to bez velike procedure.

- Treba samo ispuniti formular i stvar je gotova, upravo zahvaljujuci zajednickoj bazi podataka, u kojoj vec postoje ostali potrebni podaci za prijelaz, istaknuo je Lukšic. Po sadašnjim podacima, u pulskim vrticima, gradskim i privatnim, te u dvije "male škole" ima nešto više od dvije tisuce djece. Jaslickih skupina, ukljucujuci i ovu novootvorenu, ima 18.

Iako je do predupisa još mjesec dana, problematika se, kao i pocetkom ove pedagoške godine, vec pocela zahuktavati. Od pojedinih roditelja naime doznajemo da oni roditelji cija su djeca vec upisana moraju ovih dana, odnosno najkasnije do sredine travnja, dostaviti potvrde o prebivalištu i statusu, odnosno zaposlenju, navodno zbog provjere dokumenata s prošlogodišnjih upisa. Iako to njima ne predstavlja problem, roditelji s kojima smo razgovarali strahuju da ce na ovogodišnjim upisima biti svega. Prisjetili su se prošlogodišnjih upisa, kada su se koplja najviše lomila oko one djece ciji je jedan roditelj zaposlen, a drugi ne radi. Pravilnik o upisima, naime, prednost daje djeci cija oba roditelja rade.

- Recesija i dalje traje svom svojom snagom i vjerojatno je netko od roditelja djece koja su vec upisana u meduvremenu ostao bez posla, cime im se automatski promijenio status. Bojimo se da ce takvih situacija biti puno ove godine pa bi bilo dobro da se i o tome razmisli prilikom odredivanja kriterija za upis djece, predložili su roditelji. (Nera SOFTIC, snimio Danilo MEMEDOVIC)

Veci broj bodova za odredene kategorije
Iako neslužbeno, uspjeli smo dobiti odredene informacije o novom pravilniku koji ce uskoro biti predstavljen javnosti. Jedna od novina, prema prijedlogu Grada, je da odredene kategorije djece, odnosno roditelja, pri upisu dobiju nešto veci broj bodova nego dosad, primjerice predškolarci (djeca koja su zadnju godinu u vrticu), kao i djeca cija su oba roditelja, ili jedan od njih, osobe s invaliditetom.
S druge strane, vlasnici privatnih vrtica imali su i svoj prijedlog, a to je da se djeci jaslickog uzrasta omoguci upis u jaslice cim navrše godinu dana, a ne samo ukoliko prvi rodendan proslave do 1. rujna. Ta su se djeca dosad mogla upisati, ali samo u gradske jaslice, ali ne i u privatne pa sada privatni traže iste uvjete. Hoce li Grad prihvatiti taj prijedlog, još nije poznato jer pravilnik nije poslan na potpisivanje.


Podijeli: Facebook Twiter