Novi postupak zbog roka u "starom" zakonu koji je ukinut

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Grad Pula objavio je ponovnu javnu raspravu o prijedlozima ciljanih izmjena i dopuna najvažnijih gradskih prostornih planova, i to Prostornog plana uređenja Grada Pule (PPU), Generalnog urbanističkog plana Grada Pule (GUP), te odluke o stavljanju izvan snage dijela Provedbenog urbanističkog plana Stari Grad Pula (PUP Stari Grad) i Urbanističkog plana uređenja Riva (UPU Riva). Ponovna javna rasprava provodit će se u jedinstvenom postupku.

Za Stari Grad do 8. prosinca

Za PUP, GUP i PUP Stari Grad ponovna javna rasprava započinje u četvrtak, 24. studenog, i traje do 8. prosinca, do kada se mogu dati primjedbe i prijedlozi, dok ponovna javna rasprava o UPU Riva također započinje u četvrtak i traje do 23. prosinca, a do tada se mogu također dati primjedbe i prijedlozi. Javni uvid u prijedloge ciljanih izmjena i dopuna prostornih planova, u vrijeme trajanja ponovne javne rasprave, može se obaviti u prostorijama Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule, Forum 2, I kat, svakim radnim danom od 9 do 15 sati, a uvid na službenoj web stranici Grada Pule - www.pula.hr.

Javno izlaganje – stručna rasprava za sve zainteresirane građane o prijedlozima ciljanih izmjena i dopuna navedenih prostornih planova održat će se 1. prosinca u 17 sati u Gradskoj vijećnici/Komunalnoj palači na Forumu. Na prijedloge prostornih planova mogu se, za vrijeme trajanja ponovne javne rasprave upisati u Knjige primjedbi koje se nalaze uz izložene prijedloge, dati usmeno u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja ili uputiti u pisanom obliku na adresu: Grad Pula, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, Pula, Forum 2, ili u elektroničkom obliku na adresu: [email protected] i to zaključno s krajnjim datumima trajanja ponovne javne rasprave. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule, Forum 2/1 ili na telefon 371-806 i 371-853.

Iz Grada Pule ponovnu javnu raspravu pojašnjavaju iz razloga što je sama izrada navedenih prostornih planova pokrenuta temeljem odredbi "starog" Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kojim je rok za donošenje prostornih planova (kako novih tako i izmjena i dopuna) bio vezan uz dovršetak javne rasprave, konkretnije, nadležno tijelo, a to je Gradsko vijeće trebalo ih je donijeti u roku od šest mjeseci od završetka javne rasprave, a u suprotnom, treba ju ponoviti.

- Svrha navedene norme, prema tumačenju ministarstva, bila je ograničiti rok za donošenje planova po okončanju javne rasprave. S obzirom na činjenicu da je u tom roku bilo potrebno pribaviti mišljenja javnopravnih tijela, županijskog Zavoda za prostorno uređenje, te resornog ministarstva na koji se postupak "potrošilo" više od 120 dana (javnopravna tijela 30 dana, zavod 30 dana, ministarstvo 60 dana), ovaj se rok u provedbi pokazao vrlo problematičnim te, nerijetko, a posebno u zahtjevnijim postupcima (kao što je i postupak izrade UPU-a Riva obzirom da objedinjuje istovremenu izradu četiri prostorna plana), rezultirao potrebom za formalnim ponavljanjem javne rasprave, kažu iz gradske uprave.

Rok ukinut novim zakonom

Iz Grada navode u prilog činjenici da je navedeno prepoznato kao problem i na razini resornog ministarstva – predlagatelja Zakona, istaknuvši da je donošenjem novog Zakona o prostornom uređenju taj rok ukinut.

- Ponavljanje javne rasprave za predmetne planove nije rezultat učinjenih propusta već radi opsežnosti obuhvata, nemogućnosti poštivanja zadanog roka za donošenje plana (planova) te javnu raspravu, formalno, treba ponoviti, zaključuju iz Grada Pule.

Stavljanje van snage DPU Molo Carbone

Grad Pula objavio je i javnu raspravu o prijedlozima izmjena i dopuna PPU-a, GUP-a, te Odluke o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja Molo Carbone. Javna rasprava počinje 25. studenog i traje do 9. prosinca do kada se mogu uputiti primjedbe i prijedlozi, a javni uvid može se obaviti u prostorijama Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule, Forum 2, I kat, svakog radnog dana od 9 do 15 sati, dok se uvid može obaviti i na službenoj web stranici Grada - www.pula.hr. Javno izlaganje za zainteresirane održat će se, pak, 5. prosinca u 17 sati u Gradskoj palači.

Odluka o stavljanju van snage DPU-a Molo Carbone na Gradskom se vijeću našla prije godinu dana, a kao jedan od razloga navodilo se "preispitivanje i dorada planskih rješenja u dijelu koji regulira odvodnju i pročišavanje otpadnih voda aglomeracije Pula s posebnim naglaskom na utvrđivanje dodatne/alternativne lokacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda". Tada su iz Pragrandea naveli da je zbog tehničkih karakteristika i činjenice da sustav odvodnje gravitira prema Stoji, optimalna lokacija na Valkanama, međutim, jednako tako su naveli da su određena ograničenja na toj lokaciji, prije svega prostorna, suzila izbor mogućih tehnologija pročišćavanja i načina obrade muljeva s uređaja. Stoga su izrađivači projektne dokumentacije predložili da se u predmetnom području Stoje eventualno pokuša pronaći nova lokacija čije će karakteristike omogućiti smještaj uređaja, a time i širi izbor tehnologija pročišćavanja i obrade.

Štoviše, analize su pokazale da prostor unutar zone Luke Pula ima određenih prednosti za smještaj uređaja za pročišćavanje jer zahtjeva minimum tehničkih izmjena na sustavu. Kako se na proljeće nastavila izgradnja drugog podmorskog ispusta na Lungomareu, potrebnog da bi se povećao kapacitet nakon izgradnje pročistača, smatralo se da je definirana lokacija uređaja za pročišćavanje. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter