Novi pogon će godišnje preraditi do 200 tona morskih proizvoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribarska zadruga Istra u poslovnoj zoni Labinci kod Kaštelira dovršila je izgradnju novog suvremenog i polivalentnog pogona za preradu ribe i morskih organizama. Ova vrlo značajna investicija za ribarstvo vrijedna je ukupno 14 milijuna kuna. Kako smo doznali na jučerašnjem predstavljanju ove investicije od upravitelja Ribarske zadruge Michaela Tasića, objekt su financirali iz više izvora. U prvoj su fazi uz sredstva Ministarstva poljoprivrede uložili vlastiti novac, pri čemu su Ribarskoj zadruzi pomogli i Istarska županija, gradovi i općine. Potom je prošle godine uslijedila faza koju će sufinancirati odobrenim im sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020., točnije iz Mjere IV. 4 „Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture“. Pritom će 5,45 milijuna kuna dobiti iz spomenutog fonda EU-a, od kojih je 1,36 milijuna kuna iz sredstava Republike Hrvatske.

Grane za hladnu i toplu preradu

Objekt je gotov i spreman za početak proizvodnje, ali nedostaju uporabna dozvola i još neki dokumenti, što je uvjet da bi mogli EU-u podnijeti zahtjev za isplatu sredstava.

- Projekt izgradnje pogona koji ima kapacitet od 200 tona gotovih proizvoda godišnje, pokrenut je 2010. Smješten na parceli od dvije tisuće četvornih metara, objekt ima 950 kvadrata na dva kata. Opremljenost postrojenja prilagođena je strukturi ulova zadrugara i omogućuje proizvodnju s raznovrsnim stupnjem finalizacije, od jednostavnog evisceriranja i dekapitiranja preko soljenja i mariniranja do dimljenja, pečenja i kuhanja, kaže upravitelj zadruge koja je osnovana 2004. godine i trenutno ima 50 članova sa sjeverozapadne obale od Pule do Novigrada.

Tasić je naveo da se pogon sastoji od dijela za hladnu i dijela za toplu preradu, gdje će se dimiti, kuhati i sterilizirati proizvodi. Potom ondje su i dio za prijem ribe, velika komora za smrznute proizvode sa 120 paletnih mjesta, šaržni tunel za smrzavanje pet tona proizvoda u jednom ciklusu, komora za svježe proizvode i jedna manja za gotove proizvode. Tu su još i komore za led i otpadni materijal, dok su na drugom katu prostorije za upravu i djelatnike, strojarnica, dva manja skladišta i ledomat.

- Pogon bi mogao imati do 25 djelatnika, ali za početak bit će ih nešto manje od deset. Sada se čeka uporabna dozvola i odobreni veterinarski broj, a nadamo se dobiti ih do sredine kolovoza. Već su zaposlili jednu tehnologinju koja pogon priprema za proizvodnju, a nakon dobivanja „papira“ kreću sa zapošljavanjem. Kako bude rastao posao, otvarat ćemo nova radna mjesta, najavio je upravitelj, dodavši da već imaju dosta upita. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter