Novi pogled na ranosrednjovjekovnu Istru

Knjigu su predstavili Mitja Guštin, Darko Komšo i Luka Bekić (D. ŠTIFANIĆ)
Knjigu su predstavili Mitja Guštin, Darko Komšo i Luka Bekić (D. ŠTIFANIĆ)

Predstavljanje 27. sveska iz serije "Monografije i katalozi", knjiga autora Luke Bekića "Rani srednji vijek između Panonije i Jadrana", održano je prekjučer u pulskoj galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre, koji je izdavač ovoga djela.

O knjizi su pored samoga autora, govorili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i prof. dr. Mitja Guštin, koji je dr. Luki Bekiću bio mentor prilikom izrade doktorske dizertacije, čija je ovo objavljena inačica.

Dr. Mitja Guštin posebno je naglasio da je Bekić napravio sjajan posao, proučavajući do sada neobrađenu arheološku građu, što je plod velikog terenskog rada.

- Prvi su se prodori slavenskih plemena odvijali na području nekadašnjih rimskih provincija južnog Norika, Gornje Panonije, sjeverne Dalmacije i sjeveroistočne Italije, što je opisano u nekoliko izvora, no, međutim, arheološki materijalni tragovi ovoga procesa nisu bili dostatno istraženi, kazao je Guštin ističući veliku ulogu Luke Bekića u proučavanju tih tragova.

Komšo je naveo da knjiga na gotovo 300 stranica sadrži 120 ilustracija te čak 74 tabli s crtežima.

- Ova monografija, uz to što donosi novi pogled na ranosrednjovjekovnu Istru, prikazuje širu sliku događanja na ovim prostorima uz koje je Istra bila povijesno neraskidivo vezana, istaknuo je Komšo, naglasivši da ove edicije Arheološkog muzeja Istre postoje od 1985. godine i da će u ovoj godini objaviti ukupno pet knjiga.

Sam je autor rekao da ga je to istraživanje posebno fasciniralo i da je jednostavno morao produbiti tu temu. On ovdje opisuje tri važna područja, najprije ono kod rijeke Drave, Mure i Save te njihovih pritoka, potom Gorišku, Primorsku, Kras, Istru i Primorje, te naposljetku analizira Liku i Ravne kotare.

Bekić je posebno naglasio istraživanje arheologa Branka Marušića što se Istre tiče, ističući da su njegovi nalazi ponovno analizirani i uspoređeni s onim novima, kao i s otkrićima nakon prestanka njegovog rada. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter