Novi Obiteljski zakon nekom dobar, nekom loš

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje vodi Milanka Opačić, zatvorilo je javnu raspravu o nacrtu novog Obiteljskog zakona, nikad većeg, s čak 555 članaka, i nikad kontroverznijeg - koliko je onih koji su njime zadovoljni, toliko ih je koji ga smatraju lošim, nedorečenim i nepravednim.

Mnogi se i dalje osjećaju zakinutima, prvenstveno očevi koji do svoje djece ne mogu, ili mogu jako teško. Sustav u pravilu u brakorazvodnim parnicama djecu na skrbništvo dodjeljuje majkama, očevima određujući pravo viđanja, uglavnom dvaput tjedno i vikendom. I taman kad su se mnogobrojni očevi ponadali da će novi Obiteljski zakon konačno uvesti institut zajedničkog skrbništva čak i ako ga samo jedan roditelj želi, pa da dijete polovicu vremena provodi s majkom, a polovicu s ocem, zakon im odgovara da je zajedničko skrbništvo moguće, kao i sada, samo ukoliko se roditelji o njemu usuglase.

Nedavno je pismo Ministarstvu, Vladi, Saboru i Predsjedniku RH uputilo pet pravnih stručnjaka s Katedri za obiteljsko pravo na Pravnim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci i kažu da zakonu nedostaje obrazloženje za dvjestotinjak postupovnih odredaba, da vrvi pogreškama i pravnim nelogičnostima te će u praksi izazvati pravu zbrku. Vrlo brzo odgovorila im je voditeljica radne skupine koja je zakon pisala, Branka Rešetar, pozivajući ih da pomognu u ispravljanju grešaka.

Nezadovoljnih nacrtom zakona je puno, ali, jednako tako, i onih koji će smatrati da se neke stvari mijenjaju nabolje. Između ostalog, starija djeca ovim nacrtom dobivaju puno više slobode u odlučivanju. Općenito, roditelji i druge osobe koje skrbe o djetetu dužni su uvažavati mišljenje djeteta u skladu s njegovom dobi i zrelošću, i ako to obiteljske prilike dopuštaju. Dijete starije od 14 godina može samostalno odlučiti o izboru ili promjeni vjerske pripadnosti. Istovremeno je dijete koje je navršilo 15 godina, i stječe imovinu radom, dužno pridonositi svome uzdržavanju i školovanju. Postavljena je i granica za uzdržavanje djeteta - do 26 godina. Uzdržavana će djeca do 1. studenoga u godini morati roditelje informirati o svom akademskom uspjehu! Roditelji će i dalje djetetu mlađem od 16 godina morati braniti noćne izlaske bez svoje, ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje.

Svi parovi koji imaju zajedničku maloljetnu djecu bit će dužni prije pokretanja sudskog postupka radi razvoda braka pristupiti obaveznom savjetovanju. Ako se razvode sporazumno, morat će sastaviti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, a ne sastave li ga, kreće postupak obiteljske medijacije. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter