Novi nalazi o životu antičke Pule

Pronađeno uže, klinovi, keramika i velika količina pinjola svjedoče o životu antičke Pule (S. Z. T.)
Pronađeno uže, klinovi, keramika i velika količina pinjola svjedoče o životu antičke Pule (S. Z. T.)

Jedinstveno arheološko nalazište u Hrvatskoj, pa i šire, otvoreno je u pulskoj Flaciusovoj ulici tijekom izgradnje kanalizacijskog kolektora. Uz antički brod, dimenzija oko 20 metara, koji datira iz razdoblja od 1. stoljeća prije Krista do 1. stoljeća poslije Krista, pronađen je još jedan manji, dimenzija oko osam metara. Uz njih, pronađeni su i razni predmeti, poput užeta, drvenih klinova, amfora, životinjskih kljova, potplata antičkih sandala, kockica za igru, ali i velike količine organskih nalaza poput pinjola, koštica bresaka, oraha i žitarica. Sve to bit će poslano na analizu, a iz nalaza će se moći iščitati kakve su bile prehrana i navike žitelja antičke Pule.

- Istovremeno, ti nalazi govore da su upravo ovi pronađeni i izrazito dobro očuvani brodovi služili za prijevoz pinjola i da se ovdje nalazila antička pulska pretovarna luka, Mandrač, uz tadašnje gradske bedeme i uz ušće tadašnjeg potoka Pragrande, rekao je na  konferenciji za novinare održanoj uz nalazište ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Pojasnio je da su ostaci većeg rimskog broda, nazvanog Pula 1, pronađeni unatrag mjesec dana tijekom radova, no nalazište je zatvoreno da bi se u međuvremenu kvalitetno odradile pripreme za istraživanje.

- Prije nekoliko dana započeli smo s istraživanjem tog antičkog broda, ali odmah naišli i na manji, nazvan Pula 2. Riječ je o prvim takvim brodovima pronađenim na području Istre, ali i jedinstvenom nalazištu u Hrvatskoj. Naime, zbog toga što su brodovi pali u mulj, u potpunosti su očuvani njegovi organski dijelovi, poput brodske opreme, ali i hrane. Istraživanjem brodova moći ćemo doći do novih spoznaja o tehnici gradnje, načinu plovidbe, ali i ekonomskim aspektima života tadašnjih žitelja Pule. S druge strane, analizom pronađene hrane, moći ćemo doznati čime su se hranili, kakve su im bile prehrambene navike, kakva su jela pripremali, ustvrdio je nadalje Komšo i rekao da se radi o doista rijetkim i vrijednim nalazima koji nadopunjavaju one koje su unatrag nekoliko godina pronašli u Umagu u Zambratiji.

- U Zambratiji smo pronašli histarski brod, manjih dimenzija, ali i tisuću godina stariji od ovih pulskih, rimskih, dodao je. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter