Novi model uspostave centara za ponovnu uporabu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U Županijskoj gospodarskoj komori Pula održana je 3. Regionalna konferencija o uspostavi centra za ponovnu uporabu koju su zajednički organizirali Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Upravo je smanjenje nastanka otpada i mjere vezane za ponovnu uporabu proizvoda, prioritet u gospodarenju otpadom te jedan od načina kako smanjiti količinu otpada koji se odlaže.

Po riječima Aleksandre Čilić, načelnice Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša, centri za ponovnu uporabu su mjesta na kojima se predmeti ili stvari koje je moguće ponovno uporabiti, prikupljaju i pripremaju za daljnju distribuciju. Po njenim riječima, u takvim centrima doneseni predmeti koje predaju građani, će se popravljati i uređivati te kasnije prodavati kao obnovljeni, umjesto da se odbacuju kao otpad.

- Mjere vezane za ponovnu uporabu prioritet su u gospodarenju otpadom te su u skladu s novim ambicioznim paketom o kružnom gospodarstvu koji je donijela Europska komisija. Konkretno, građani će u takve centre moći donijeti stvari koje im više ne trebaju, od starog namještaja, odjeće, igračaka, knjiga koje će se preuzimati i dalje prodati za neku minimalnu cijenu, kazala je Čilić, naglasivši da centri za ponovnu uporabu nemaju funkciju centara za gospodarenje otpadom već se radi o mjeri sprečavanja nastanka otpada što je ujedno prva mjera u hijerarhiji gospodarenja otpadom. Na pitanje koliko će se takvih centara otvoriti u Hrvatskoj, naglasila je da će Fond u travnju otvoriti javni poziv za financiranje projekata ponovne uporabe dok će se u svibnju objaviti javni natječaj za uspostavu centara na koji će se moći javljati komunalna društva, zadruge, udruge. Tek nakon toga moglo bi se znati koliko bi u konačnici takvih centra bilo realizirano. Treba naglasiti da su potencijalni korisnici sredstava Fonda i javne ustanove i institucije u odgoju i obrazovanju (škole i vrtići), a koje djeluju u području zaštite okoliša.

- Fond je definirao prihvatljive troškove, a ove smo godine za tu svrhu osigurali oko 7 milijuna kuna te se nadamo da će biti dovoljno zainteresiranih koji će javiti na natječaj, kazala je Čilić dodajući da će Fond projekte sufinancirati u iznosu od 40 do 80 posto.

Nove smjernice za uspostavu sustava ponovne uporabe u Hrvatskoj, predstavio je Marijan Galović iz tvrtke Esper naglasivši i važnost stvaranja Očevidnika takvih centara. Istaknuo je da se centri mogu smjestiti unutar novih montažnih gradnji, kontejnera ili pak unutar bivših industrijskih zgrada, a cijela uspostava ponajviše ovisi o podršci i suradnji lokalne zajednice i komunalnih društava. Galović je istaknuo da centri ni u drugim državama Europske unije nisu posve samoodrživi, dodajući da je bitno da lokalna zajednica prepozna da centri u konačnici smanjuju troškove komunalnim poduzećima.

-U najavi je porez na odlaganje otpada, a upravo sredstvima od poreza, putem ekološkog bonusa odnosno poticajnih prihoda na nacionalnoj razini, mogu se poticati ovakvi projekti, naglasio je Galović. Među ostalim je istaknuto kako ponovna uporaba proizvoda ima pozitivne učinke na okoliš te da se ponovnom uporabom jedne tone tekstila štedi 5.053 kilograma Co2, dok se recikliranjem štedi svega 259 kilograma. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter