Novi model "uklete" mumije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi model Oetzija, glasovite zaledene mumije pronadene u talijanskim Alpama 1991., bit ce predstavljen javnosti 1. ožujka u Arheološkom muzeju u Bolzanu, u prigodi 20. obljetnice njegova otkrica.

Za novu lutku koja prikazuje kako je izgledao živi Oetzi zaslužno je dvoje nizozemskih umjetnika Alfons i Adrie Kennis koji su vec prije rekonstruirali neandertalca. Njihov se rad temelji na znanstvenim rezultatima i 3D snimkama Oetzijeva kostura koji je gotovo 5300 godina ležao pod zemljom, a živio je na pocetku kamenoga doba.

Istraživaci su, primjerice, utvrdili da je Oetzi, koji je u trenutku smrti imao oko 45 godina, vjerojatno ubijen u bitki. Imao je smede oci, a ne plave, kako se dugo vjerovalo. Da je živio u naše vrijeme, nosio bi cipele broj 38. Visok 1,60 m i težak pedesetak kila pripada medu ljude prosjecne visine svoga doba.



Muzej u Bolzanu sprema se uskoro izmijeniti postupak konzerviranja njegovih mumificiranih ostataka koji se sada cuvaju na temperaturi od -6,5 Celzijevih stupnjeva i obraditi ih dušikom kako bi se sprijecilo njihovo propadanje.

O Oetziju, koji izaziva golemo zanimanje posjetitelja, kruže glasine da je uklet, a potice ih nesretna pogibija više osoba koje su s njim bile u doticaju otkako ga je 19. rujna 1991. otkrio bracni par njemackih alpinista na ledenjaku Val Senalesu.

Izložba u Arheološkom muzeju u Bolzanu otvorena je do 15. sijecnja 2012.


Podijeli: Facebook Twiter