Novi mirovni pregovori Kijeva i pobunjenika u Minsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mirovni pregovori između Kijeva i proruskih pobunjenika o budućnosti separatističkih regija na istoku Ukrajine počeli su u srijedu u bjeloruskom glavnom gradu Minsku, rekao je za AFP glasnogovornik bjeloruske diplomacije Dmitrij Mirončik.

Pregovori o rješenju sukoba u kojemu je u posljednjih osam mjeseci poginulo više od 4700 ljudi počeli su u nekadašnjoj rezidenciji bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u središtu Minska i "održavaju se iza zatvorenih vrata", rekao je Mirončik. U pregovorima sudjeluju nekadašnji ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, ruski veleposlanik u Ukrajini Mihail Zurabov, predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Heidi Tagliavini i predstavnici separatista, među kojima je i Andrej Pušilin iz samoproglašene Republike Doneck.

Na pregovorima između Rusije, Ukrajine i OESS-a u rujnu postignut je dogovor o prekidu vatre između Kijeva i proruskih pobunjenika. Primirje su opetovano kršile obje strane, no nasilje je značajno smanjeno tijekom prosinca.

"Danas ne treba očekivati razultate pregovora. Danas smo počeli s radom, a konkretni rezultati mogu se očekivati u petak navečer", rekao je diplomatski savjetnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka Valerij Čali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter