Novi ministri "prošli" uz žestoku raspravu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rasprava prije izglasavanja povjerenja Vladi pretvorila se u žucnu prepirku o tome kome treba kakva medicinska pomoc, te tko je preskupo naplacivao preglede.

Sabor je jutros zapoceo izvanrednu sjednicu za glasanje o povjerenju novim clanovima Vlade, a citava rasprava se pretvorila u vec uobicajeni sukob HDZ-a i oporbe.

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je zastupnike da "daju povjerenje ljudima koji mogu dati dodatnu snagu za zadace koji su stupovi ove Vlade". Kosor je odbila kritike da je besmisleno u rekonstrukciju Vlade ici u izbornoj godini.

- Po tome bi svaka Vlada radila samo dvije godine. Izborna godina je kao svaka druga. Vlada ce raditi 24 sata dnevno na strateškim ciljevima. Izborna godina ne smije biti godina nerada i politickih prepucavanja, rekla je Kosor.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic rekao je da se ovdje ne radi o rekonstrukciji Vlade vec o "pokušaju djelomicne rekonstrukcije HDZ-a".

- Vec godinu i pol gledamo sukobe u HDZ i to vec dugo nije problem HDZ-a vec i Hrvatske. Zašto tek sada dobivamo potpredsjednika Vlade za investicije? Koji je smisao smjene ministra financija koji je predložio zadnji proracun kad se ništa ne može promjeniti osim rebalansa. Takoder ste rekli da su novim ministrima podijeljeni zadaci prije nego su imenovani. Ocekivao bih da su oni vama iznjeli svoje planove i vizije, a ne da ste vi podjelili zadatke - rekao je Milanovic.

Duhove je uzburkao Dinko Buric (HDSSB) koji je ponovo optužio HDZ da je opljackao Hrvatsku. - U narodu se prica da je u Zagrebu uvedena nova autobusna linija. Ide od središnjice HDZ-a do Vlade, odatle se ide do Sabora na krace vrijeme i onda u Remetinec. Povratne se karte ne prodaju, rekao je Buric.

Buric je stanje u HDZ-u usporedio s razvijanjem autoimune bolesti. Takav njegov stav izazvao je kišu ispravaka krivih navoda HDZ-ovaca, koji su medicinskim terminima pokušali kazati kako je Buricu potrebna psihijatrijska pomoc, a zanimljivo da je to prvi spomenuo Andrija Hebrang, koji je lijecnik, kao i Buric.

Nakon osude u aferi "Kamioni" prvi se put javio i Berislav Roncevic, koji je Burica prozvao za nelegalno naplacivanje kardioloških pregleda.

Damir Kajin (IDS) rekao je da promjene nece donijeti ništa novog. - Sve dublje tonemo. Ovo je jedno mucenje, agonija. Nacija je upropaštena, u godinu i pol otkada Vladu vodi Kosor izgubljeno je 140 tisuca radnih mjesta. Zato bi bilo dobro raspisati izbore kao nadu u ovo božicno vrijeme, rekao je Kajin koji smatra da "ovo više rekonstrukcija Mladena Bajica nego premijerke". (D. RADALJAC, Z. CRNCEC/Novi list)

Potvrdena nova imenovanja

Nova ministrica financija je Martina Dalic, novi ministar obrane Davor Božinovic, ministar zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva je Branko Bacic, a novi ministar kulture Jasen Mesic, odlucio je danas Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici. Saborska vecina povjerenje je iskazala i Domagoju Miloševicu kao potpredsjedniku Vlade za investicije, a potpredsjednicima Vlade imenovani su i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Cobankovic, i to za gospodarstvo, te ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic. (H)


Podijeli: Facebook Twiter