Novi mediji u fokusu

Performans Ivana Marušića Klifa
Performans Ivana Marušića Klifa

Zahvaljujući članovima Udruge Faro 11 u rovinjskom Multimedijalnom centru održana je druga Konferencija o kreativnim industrijama koja je s podnaslovom "Novi mediji u fokusu", okupila znalce iz novomedijskih disciplina - teoretičare, umjetnike, edukatore i komunikacijske stručnjake. Osnovna namjera okupljanja, po riječima predsjednice Udruge Faro 11 Tamare Nikolić Đerić, bilo je umrežavanje stručnjaka novomedijskih praksi kao i poticanje studenta umjetnosti, društvenih i humanističkih znanosti na promišljanje i rasprave o mogućnostima i načinima unapređivanja novomedijske scene u Istri i Hrvatskoj. Kako se moglo čuti, novi mediji ili suvremeni način prenošenja kulture i medija kroz oblike komuniciranja asistirane računalima označavaju vrste digitaliziranih medija, kao što su digitalni tekstovi, digitalne statične slike, digitalni video, digitalni zvuk ili prostorne virtualne konstrukcije.

Pojednostavljeno, kategorije koje se smatraju novim medijima su internet, web-prezentacije, multimedija, videoigre, virtualna stvarnost i slično.

- Međutim, njihova upotreba nije rezervirana isključivo ili samo za razonodu, već je duboko aplikabilna unutar suvremenih umjetničkih praksi, svakodnevne komunikacije, edukacije te nezaobilazno prisutna u suvremenim oblicima ekonomskog poslovanja, objašnjava Nikolić Đeri, dodavši i da je upravo konferencija organizirana s ciljem osvješćivanja njihove važnosti, kao i iznimnih mogućnosti te neistraženih potencijala u korištenju novih medija u svakodnevnici. A kako to iskoristiti govorili su na panelu stručnim izlaganjima Vanja Žanko, Anselmo Tumpić, Bojan Mucko, Branka Benčić, Marko Bolković i drugi.

Drugi dio konferencije bio je u znaku performancea Ivana Marušića Klifa, jednog od najintrigantnijih domaćih multimedijalnih umjetnika. Njegov performans, koji se odvijao u crkvici svetog Tome i pod nazivom "Sve nekako počinje…" u svojoj srži tematizirao je implementaciju tehnologije u umjetničke svrhe. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter