Novi mandatar Marko Voljc?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk neformalno je u srijedu predložio strankama da za mandatara nove vlade izaberu Marka Voljca, nekadašnjeg direktora Nove Ljubljanske banke, sada direktora odjela za istocnu Europu i Rusiju u belgijskoj bankarsko-osiguravateljskoj skupini KBC.

Tuerk je na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu u Ljubljani rekao da je rijec o njegovu za sada neformalnom prijedlogu, za koji bi bilo potrebno osigurati širu politicku potporu parlamentarnih stranaka.

Ako se takva potpora osigura, Voljc je u više razgovora s Tuerkom izrazio spremnost da formira takvu vladu koja ne bi bila tehnicka vlada u klasicnom smislu rijeci, nego kompetentna vlada koja bi imala i široku politicku potporu.

- To nije službeni prijedlog, nego mogucnost, ali i prilika o kojoj moraju odluciti stranke, rekao je Tuerk, dodajuci da ocekuje da ce stranke u konzultacijama i raspravama u iducih sedam dana izreci svoje mišljenje o takvom prijedlogu, kada istjece rok do kada Tuerk parlamentu i službeno treba podnijeti prijedlog za mandatara nove vlade.

Tuerk je rekao da je o tome govorio i s relativnim pobjednikom izbora Zoranom Jankovicem, koji bi se u slucaju da se za mandatara službeno predloži Voljc odrekao svoje mogucnosti da po drugi put bude predložen.

- Slovenija na celu vlade treba covjeka s ugledom i referencama, covjeka koji ce biti sposoban suociti se s problemima i rješavati ih. Voljc jest prava osoba za to, rekao je Tuerk.

Uz to, Tuerk je naglasio da je zabrinut stanjem u kojemu Slovenija još uvijek nema vladu dok se gospodarska situacija zaoštrava.


Podijeli: Facebook Twiter