Novi magnet i CT u uporabi koncem siječnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva nova, skupocjena i kapitalna dijagnostička aparata, 1,5-slojni uređaj za magnetsku rezonancu i 128-slojni CT pacijentima pulske bolnice trebali bi biti na raspolaganju koncem siječnja ili početkom veljače iduće godine. Takve su najave iz ravnateljstva Opće bolnice, gdje saznajemo da je magnet postavljen unutar svog zaštitnog kaveza, prethodno napravljenog radi zaštite od magnetnog polja. Krajem idućeg tjedna dolazi ekipa iz hrvatskog predstavništva tvrtke Siemens, dobavljača oba aparata, da instaliraju CT, a 11. prosinca treba stići i ekipa iz Njemačke da dovrše instalaciju magneta. Do kraja godine aparati trebaju biti posve instalirani pa bi se u siječnju, uz pomoć stručnjaka izvana, svi radiolozi i inženjeri s odjela osposobili pravilno rukovati suvremenim CT-om i MR-om. Potonji, podsjetimo, prvi je magnet u pulskoj bolnici.

Pomoć kod očitavanja

- Naši liječnici i inženjeri zadnjih mjeseci izmjenjuju se na stručnoj edukaciji u KBC-u Zagreb, na njihovim uređajima, ali zbog garancije, mora se proći i dvotjedna obuka rukovanja upravo ovim aparatima. Planiramo i gostujuće boravke profesora s riječke radiologije i drugih koji bi nam kroz neko vrijeme pomagali kao mentori pri očitavanju nalaza, što se može organizirati i na daljinu, telemedicinom. I ostalu smo opremu za radiologiju gotovo svu nabavili, osim mamografa i namještaja. Adaptacija zgrade dijagnostike u završnoj je fazi, obnovljena je fasada, postavljena vrata i prozorska okna, završeni keramičarski radovi, kazuje ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Za otprilike dva mjeseca zgrada dijagnostike trebala bi biti u funkciji. Ne samo radiologija, već i laboratorij koji su sada u podstanarstvu u Mornaričkoj bolnici. Natječaji za nabavku novog namještaja tek se pripremaju, ali, veli ravnateljica, mogu se i sa starim namještajem dijagnostičke pretrage otvoriti građanima. Važno je do tada dovršiti pristupnu cestu, na čemu se počelo raditi.

- Od kapitalnih uređaja, nabavljen je i novi angiograf, uređaj za snimanje krvnih žila, za koji se također uređuje prostor. Prije dvije godine prestali smo raditi tu pretragu jer smo imali 20 godina star aparat, neupotrebljiv, pa su samo u interventnim slučajevima naši radiolozi to obavljali u operacijskim salama. Završen je natječaj i za kupnju kompletno novih endoskopskih uređaja, vrijednih oko 11 milijuna kuna. Riječ je o velikom broju uređaja, desetak endoskopa, dvije perilice za endoskope, "običan" i abdominalni ultrazvuk, NCP uređaj za vađenje žučnih kamenaca za što su dosad naši pacijenti išli u Rijeku… Dio je to opreme koju nabavljamo za buduću dnevnu bolnicu, što se financira iz EU-fondova, kaže dr. Hrstić.

Nakon prioritetne obnove zgrade dijagnostike i nabavke potrebne dijagnostičke opreme, sljedeće godine intenzivirat će se završni građevinski radovi na novoj, polikliničkoj zgradi (Objekt 2), uz paralelno provođenje javnih natječaja za nabavku opreme. Od medicinske, trebat će nabaviti opremu za operacijske sale, za dijalizu, fizikalnu medicinu, intenzivne jedinice, brojne respiratore, anesteziološke i EKG uređaje itd. Od postojeće opreme, kaže ravnateljica, sigurno će trebati obnoviti barem 80 posto medicinske opreme, ali i one nemedicinske, od kreveta i madraca do informatičke opreme. Nova bolnica bit će i informatički napredna, s kontroliranim ulazima, na poziv, zvono i s karticama za zaposlenike. Sva ta oprema, podsjetimo, morat će "stati" u 200 milijuna od ukupno odobrenih 600 milijuna kuna kreditnih sredstava za novu bolnicu. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter