Novi list: Place manje za cetvrtinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Uprave i triju sindikata Novog lista potpisali su jucer aneks kolektivnog ugovora kojim se sporazumno smanjuju place za 304 zaposlenika koja ce šest mjeseci primati osnovicu place umanjenu za 50 posto, cemu ce se po novom sistemu obracuna pridodavati i paušalni iznos minimalne place od 2.814 kuna brutto te iznos za prehranu od 581,28 kuna.

U prosjeku su smanjene place u Novom listu za nešto manje od 25 posto, a aneks kolektivnog ugovora stupa na snagu 1. listopada i njime se utvrduju iznosi placa do 31. ožujka naredne godine nakon cega ce ponovo na snazi biti odredbe kolektivnog ugovora ako se prethodno ne postigne drugaciji dogovor.

Ugovor su u ime poslodavca potpisali direktor Novog lista Gordan Kneževic te s druge strane glavni povjerenik Sindikata novinara Novog lista Nenad Miculinic, povjerenik Nezavisnog sindikata Novog lista Nenad Raškovic i povjerenik Sindikata graficke i nakladnicke djelatnosti Slaven Brkljacic.

Kneževic je naglasio da je rijec o socijalno osjetljivom prijedlogu jer ce obracunavanje paušalnog iznosa minimalne place znaciti da ce 20 posto djelatnika cije su place najmanje ove mjere osjetiti tek minimalno.

- Ovo je tužan dan za Novi list, dan otrežnjenja, jer smo prihvatili realnost da je poslovanje takvo da se kratkorocno pozitivni efekti mogu postici samo smanjenjem placa. Trebalo bi utvrditi odgovornost za to što je Novi list promašenim investicijama doveden na vrlo niske grane, zakljucio je Miculinic.


Podijeli: Facebook Twiter