Novi KZ: Nestaju uvjetne osude do šest mjeseci?

(Ilustracija Saša MILJEVIĆ)
(Ilustracija Saša MILJEVIĆ)

Iako novi Kazneni zakon, koji stupa na snagu 1. siječnja iduće godine, predviđa zamjenu kazni do šest mjeseci zatvora i novčanih kazni radom za opće dobro na slobodi, u razradi te mogućnosti zakonodavcima se potkralo niz nelogičnosti što bi mogle ugroziti provedbu te mjere kojoj je cilj rasteretiti zatvorski sustav. Na savjetovanju sudaca o novinama iz Kaznenog zakona RH sudac Vrhovnog suda RH Damir Kos upozorio je na te probleme. U zakonskim odredbama što propisuju "rad za opće dobro na slobodi" navedeno je kako će sud tom mjerom zamijeniti kaznu do šest mjeseci zatvora što donekle dovodi u pitanje mogućnost izricanja "uvjetne osude".

- Uporabljena je sintagma "sud će" što znači obligatornost, pa ostaje nejasno može li sud u odnosu na ovu kaznu primijeniti uvjetnu osudu, upozorava sudac Kos podsjećajući kako prema novom zakonu sud mora obrazložiti zašto šestomjesečnu zatvorsku kaznu neće zamijeniti radom za opće dobro na slobodi.

- To se može dogoditi ukoliko sud zaključi da se svrha kažnjavanja neće postići bez oduzimanja slobode. No, odluka o tome mora biti detaljno obrazložena, objasnio je sudac Kos. Nije mu jasno zašto se dan zatvora zamjenjuje sa "samo" četiri sata rada za opće dobro.

- U situaciju kada radno zakonodavstvo poznaje osamsatno radno vrijeme pitanje je čime se zakonodavac rukovodio kada je jedan dan oduzete slobode kod kazne zatvora izjednačio s četiri sata rada u okvirima rada za opće dobro. U novom Kaznenom zakonu propisano je tako i da rad za opće dobro ne smije trajati duže 1.440 sati, a može ga se, ponovno uz detaljno obrazloženje suda, izreći i za kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci do godine dana. (Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter