Novi KZ: Divljanje gliserom postaje kazneno djelo

(Snimio Manuel ANGELINI/Ilustracija)
(Snimio Manuel ANGELINI/Ilustracija)

Novi kazneni zakon (KZ) koji stupa na snagu 1. siječnja 2013. sve je češća tema u javnosti zbog odredbi koje posjedovanje droge za vlastite potrebe prebacuju u prekršajnu sferu, no njegova primjena za sobom je povukla izmjene i dopune ne samo KZ-a donesenog još u listopadu 2011., već i brojnih drugih zakona.

Puno intervencija u Kazneni zakon proizišlo je iz potrebe usklađivanja s europskim standardima ili pak preporuka pojedinih specijaliziranih tijela EU. Tako se po preporuci GRECO-a u koruptivna kaznena djela ugradilo da se mitom smatra svaki nepripadajući dar, a da je za kazneno djelo davanja odnosno primanja mita dovoljno i to da od njega korist ima treća osoba.

Po preporuci Europske komisije, protiv rasizma i netolerancije uvedeno je kazneno djelo kojim se posebno kažnjava osobu koja je organizator grupe koja potiče na mržnju i nasilje.

U nacrtu prijedloga izmjena Kaznenog zakona, osim rasterećivanja sudstva, više je argumenata navedeno za prebacivanje posjedovanja opojne droge u prekršajnu sferu. Navodi se da se u suvremenom kaznenom pravu odustaje od kažnjavanja za "stil života" pod čime se između ostalog razumijeva skitnja, uživanje alkohola, uživanje droge, bavljenje prostitucijom i slično. Kazneni zakon dosad je za posjedovanje droge propisivao do šest mjeseci zatvora a budući da je od 1. siječnja to tek prekršaj kažnjavat će novčanom kaznom u rasponu od pet do 20 tisuća kuna.

Dok se predloženim izmjenama KZ-a posjedovanje manjih količina droge dekriminalizira, istovremeno se predlaže kriminalizacija, odnosno drugačije reguliranje materije nezakonitih igara na sreću koje su sada definirane Zakonom o igrama na sreću. Razlog tome je sve veća raširenost nelegalnog priređivanja igara na sreću, drže predlagatelji, bez odgovarajućih odobrenja i dozvola pa se predloženim izmjenama priređivačima igara propisuju kazne od šest mjeseci do osam godina zatvora.

Burnu raspravu u javnosti ovih dana izazvala je i promjena dijela KZ-a koja se odnosi na neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela pri čemu je kako navode predlagatelji "izvršeno usklađenje Kaznenog zakona s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima". Ugovor propisuje da je ispovjedna tajna u svakom slučaju nepovrediva što znači da u slučaju kada vjerski ispovjednik tijekom ispovjedi sazna da je počinjeno kazneno djelo (silovanje, ubojstvo) nije to dužan prijaviti, ali može.

Novost KZ-a, o kojoj se u javnosti doduše vrlo malo govori je i drugačija definicija brodskog prometa koji podrazumijeva plovidbu brodom, ratnim brodovima, jahtama, brodicom ili drugim plovilom. Takva će definicija, naveli su članovi radne skupine, omogućiti kažnjavanje "divljanja" gliserima čak i onda kada ono nije dovelo do nesreće.

Drugim riječima to će se divljanje na moru kažnjavati kao što se kažnjava obijesna vožnja u cestovnom prometu, a najviša kazna u slučaju prouzročenja nečije smrti je 12 godina zatvora. (Marica KOŠTA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter