Novi kvadrati za ginekološki dispanzer na Verudi

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Nakon osam godina Istarski su domovi zdravlja dobili sudski spor i pravomoćnom presudom im je potvrđeno vlasništvo nad stanom od oko stotinjak kvadrata u zgradi na Verudi, točnije na Trgu kralja Tomislava, u produžetku tamošnjeg ginekološkog dispanzera.

Stan je godinama bio bespravno useljen, dok u dispanzeru četvero ginekolog(inj)a dijeli dvije skučene ambulante. Svaka radi na devet četvornih metara prostora, iako je zakonski minimum 12 kvadrata. Stišću se i medicinske sestre u malim prijemnim sobama, a pacijentice i druge osobe u njihovoj pratnji jedva se mimoilaze u uskim čekaonicama.

- Kada se sa sadašnjih 140 četvornih metara prostora proširimo na 240 kvadrata, svaki će ginekolog dobiti svoju ordinaciju, a ne da jedan mora izaći prije nego što završi posao jer drugome počinje smjena, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, koji je krajem prošlog tjedna zajednost s inženjerom Borislavom Niševićem te kolegama iz dispanzera na Verudi obišao novi prostor. Razlog zajedničkog obilaska bio je da svi zajedno dođu do najboljih rješenja za adaptaciju.

- Niti tih 240 kvadrata neće biti previše, ali ćemo ipak puno kvalitetnije urediti dispanzer, istaknuo je ravnatelj dr. Ivančić.

Za ovu adaptaciju Istarski su domovi zdravlja u svom ovogodišnjem proračunu planirali 340 tisuća kuna, ali će, prema riječima ravnatelja, za kvalitetno uređenje i dodatno opremanje, recimo još jednim ultrazvukom, trebati puno više novca. Zasad su preliminarnu spremnost da sudjeluju, kaže dr. Ivančić, iskazali Županija i Grad Pula.

- U fazi smo izrade idejnog projekta, ali s obzirom da imamo svoja planirana sredstva i računajući da je to velik prioritet za Pulu, cijelu Puljštinu, pa i šire, jer k ovim ginekolozima na preglede dolaze žene iz čitave Istre, nadamo se da bi adaptaciju mogli završiti još u ovoj godini. Morat ćemo naći neku poziciju za privremeno preseljenje ginekoloških ambulanti dok traju radovi. Prve procjene govore da bi adaptacija prostora mogla koštati oko 750 tisuća kuna, ne računajući nužno opremanje novih prostora. Novostečenih stotinjak kvadrata prostora kompletno su zapušteni, derutni, sa starim instalacijama koje ćemo morati kompletno promijeniti, tumači dr. Ivančić. (Duška PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter