Novi krug prodaje Inina plina iz skladišta Okoli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podzemno skladište plina (PSP) objavilo je da će se u ponedjeljak, 5. svibnja, održati novi krug otvorenog postupka prodaje oko 80 milijuna prostornih metara plina koje Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, a nije prodan ni na prošlotjednim aukcijama. PSP je putem obavijesti na svojim internetskim stranicama pozvao tvrtke koje imaju zakupljene skladišne kapacitete (HEP, Prvo plinarsko društvo, MET Croatia Energy Trade i Plinacro) da dostave svoje ponude za kupnju 761,2 milijuna kilovatsati (oko 80 milijuna prostornih metara), a utvrđena najniža jedinična cijena tog plina je 0,1842 kune po kWh (1,71 kuna po prostornom metru).

Iz Ine su na najavu aukcije reagirali priopćenjem u kojem ističu da je početna cijena od 1,71 kunu ispod tržišne cijene plina, te da bi, ako se prodaja bude odvijala u više krugova, u zadnjem krugu ta cijena mogla iznositi samo 43 lipe po kubiku, "odnosno šestinu trenutne veleprodajne cijene u zemlji čime bi PSP d.o.o. oštetio Inu/Prirodni plin za dodatnih 150 milijuna kuna". Iz Ine podsjećaju da su ta kompanija i njena tvrtka Prirodni plin zatražili razuman i realan rok za povlačenje plina (do kraja srpnja), ali su im svi ti zahtjevi odbijeni.

"Prisilna prodaja, koju PSP nije bio obvezan provesti niti zbog poštivanja regulative niti zbog zadovoljavanja potreba korisnika skladišnih kapaciteta ili trenutnih potreba za plinom na tržištu, rezultirala je nesrazmjernom štetom za Inu/Prirodni plin u iznosu od 190 milijuna kuna za što smatramo odgovornim rukovodstvo PSP-a", poručuju iz Ine i dodaju kako su ovakva nefleksibilnost, a ne nedovoljni kapaciteti u skladištu, uzrokovali ovako značajne gubitke.

"Unatoč kontinuiranim apelima od strane Uprave kompanije, prodaja Ininog plina u bescjenje nije zaustavljena te stoga ponovno pozivamo sva nadležna tijela da odmah obustave daljnji proces", zaključuje se u priopćenju Ine.

PSP je prošli tjedan održao četiri kruga prodaje oko 190 milijuna kubika plina koji Prirodni plin nije povukao iz skladišta, iz kruga u krug se cijena smanjivala, a u zadnjem, četvrtom krugu prodano je oko 109 milijuna prostornih metara. Najniža cijena u četvrtom krugu bila je 57 lipa po prostornom metru, što je 25 posto od početne cijene iz prvog kruga kada je iznosila 2,29 kuna po kubiku. U četvrtom je krugu HEP kupio oko 105 milijuna kubika, po cijeni od 57 lipa po prostornom metru, a Plinacro je, po cijeni od oko 75 lipa po kubiku, kupio oko četiri milijuna prostornih metara. Prema procjenama Ine, time je Ini i Prirodnom plinu nanijeta šteta od 190 milijuna kuna.

Kako je neprodano ostalo još oko 80 milijuna kubika koje Prirodni plin nije povukao iz skladišta Okoli, PSP u otvorenom postupku prodaje i te količine za koje je utvrđena najniža cijena od 1,71 kunu po prostornom metru. To je, inače, cijena po kojoj HEP kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plaća Ini za plin iz domaće proizvodnje.

Vlada je, naime, krajem siječnja ove godine donijela set odluka kojima je opskrbu distributera koji plin plasiraju domaćinstvima, od 1. travnja pa u sljedeće tri godine, s Inine tvrtke Prirodni plin prebacila na HEP. Vlada je tada utvrdila i cijenu po kojoj je Ina, kao proizvođač prirodnog plina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u, a odlukom o određivanju prioriteta u postupku za raspodjelu kapaciteta skladišta HEP-u kao opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina dodijeljeno je 70 posto ukupno raspoloživog skladišnog kapaciteta. Kapacitet skladišta Okoli je 553 milijuna prostornih metara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter