Novi konceptualni projekt "Dijalog na kvadrat"

Radovi umjetnika
Radovi umjetnika

Marina Banić Zrinščak s Male Učke, Zdravko Milić iz Labina te Alessandro Cadamuro i Rudy Barborini iz Italije sudionici su "Dijaloga na kvadrat" novog konceptualnog projekta HDLU-a Rijeka, koji će večeras u 19 sati biti predstavljen u riječkoj Galeriji Juraj Klović. "Dijalog na kvadrat" podrazumijeva da dva člana HDLU Rijeka u goste pozivaju dva člana umjetnika iz neke druge cjeline i zajedno osmišljavaju projekt.

Različiti načini izražavanja

- Četiri autora povezuje dugogodišnji dijalog vezan uz više projekata i zajedničkih skupnih izložbi. Alessandro Cadamuro i Rudy Barborini u Italiji su cijenjeni po svom originalnim pristupu likovnom izražavanju. Različitost autorskih likovnih izričaja navedenih autora sukobljava se sa autorima riječke likovne

scene Marine Banić Zrinščak i Zdravka Milića. Izabrani su  autori karakteristični po svom originalnom pristupu u realizaciji, u potpunosti posvećeni svom autorskom djelu, kao uvid u likovna djela na četiri potpuno različita načina izražavanja, ističe se u najavi izložbe.

Alessandro Cadamuro, rođen 1958. u Veneciji, umjetnik je  pjesnik i venecijanski performer. Završio je Liceo artistico i Accademia di Belle Arti u Veneciji. Bio je član grupe umjetnika Palazzo Carminati u  Veneciji. Cadamuro koristi staklo kao glavni element svog umjetničkog izraza. Sudjeluje u brojnim izložbama i predstavama, projektima vezanim uz poeziju, a autor je i nekoliko  knjiga, te filmova i videa, a njegovi radovi nalaze se u javnim i privatnim zbirkama u Italiji i inozemstvu.

Zdravko Milić rođen 1953.  u Labinu, diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, u klasi prof. Carmela Zottia. Stručno je usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu, Francuska, u klasi prof. Ricarda Licate.  U zvanju redovitog profesora predaje Slikarstvo i Mozaik na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Izlagao je na 85 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. Član je HDLU-a Rijeka i HDLU-a Zagreb.

Brojne izložbe diljem Europe

Rodolfo Rudy Barborini rođen 1954. u Palmanovi, a živi u Udinama. Pohađao je Liceo artistico u Veneciji i Školu industrijskog dizajna u Italiji pod vodstvom prof. B. Munarija. Glumac je i scenograf pri kazalištu L`Avogaria u Veneciji 1974., a diplomirao je kao vizualni dizajner na Scuola Politecnica di Design u Milanu 1977. te potom usavršavao fotografiju u Švicarskoj. U svojim radovima od 1985. koristi intermedijalne elemente, a od 1969. bavi se i filmom i videom. Njegovi radovi  se nalaze u javnim i privatnim zbirkama diljem Europe.

Marina Banić Zrinšćak rođena 1960. u Puli, a 1983. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnika u Zagrebu kod prof. A. Kuduza pod mentorstvom akademika M. Šuteja. Bila je članica majstorske radionice prof. Lj. Ivančića. Izlagala je na 45 samostalnih i preko 100 skupnih izložbi kod nas i inozemstvu. Autorica je 10 grafičkih mapa i 25 javnih radova i višestruko je nagrađivana. Članica je više strukovnih udruženja, među ostalim HDLU-a Istre i HDLU-a Rijeke. Radi u svojstvu izvanrednog profesora na akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na Katedri za crtanje. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter