Novi kolektori postavit će se u antički kanalizacijski kanal

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Krajem listopada započeo je projekt cjelokupnog uređenja De Villeovog uspona prema Kaštelu, prvog koji bi se ovakvim uređenjem uistinu revitalizirao. Po projektu, uspon, koji se nalazi unutar povijesne jezgre Grada Pule upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, u potpunosti će se rekonstruirati prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Puli. 

Radovi do Uskrsa

Projekt obuhvaća izgradnju kolno-pješačkih površina, izgradnju oborinskog i sanitarnog kolektora, vodovodne i plinske mreže te javnu rasvjetu i polaganje podzemne elektroničko-komunikacijske infrastrukture.

Izvođač radova je poduzeće TGT Adriatic d.o.o. a vrijednost investicije iznosi oko 1,2 milijuna kuna. Površina zahvata je oko 335 četvornih metara, a radovi se planiraju okončati u roku od 135 dana, odnosno do Uskrsa (ove godine bit će 16. travnja). No, u posljednje vrijeme na samom gradilištu izgleda kao da se malo usporilo. Stoga smo Grad Pulu upitali napreduje li rekonstrukcija uspona planiranom dinamikom ili su, vjerojatna, arheološka istraživanja "usporila" projekt.

- Rekonstrukcija De Villeovog uspona odvijaju se u skladu s planiranom dinamikom. Cijeli će se uspon rekonstruirati prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Puli te će se stoga nanovo popločiti materijalom istovjetnim postojećem. Kako se De Villeov uspon nalazi unutar povijesne jezgre Grada Pule mogućnost arheološkog nalaza bila je očekivana. Upravo iz tog razloga, sami radovi započeli su od strane Ulice Sergijevaca kako bi se lakše pozicionirali arheološki nalazi. Na temelju istraživanja na donjem dijelu ulice ustanovljeno je da se duž cijelog De Villeovog uspona proteže i kanalizacijski kanal iz doba antike kojega je bilo potrebno pažljivo otkopati, geodetski snimiti, evidentirati i zaštititi sukladno odredbama Konzervatorskog odjela u Puli. U spomenuti kanal, zbog nedovoljno raspoloživog prostora u samoj ulici, položit će se cijevi i kolektori sanitarne i oborinske odvodnje, pojašnjavaju iz gradske uprave.

Rekonstrukcija ovog pulskog uspona krenula je širokim iskopom s gornje strane i to u etapama zbog složenosti posla oko zaštite arheoloških nalaza. Tako je do konca prošle godine (odnosno do blagdana kada su radovi obustavljeni), uklonjeno kameno opločenje te je odrađeno oko 90 posto širokog  iskopa, a na dijelu uspona od Ulice Castropola do ulaza u galeriju Sveta Srca položene su cijevi sanitarnog kolektora te su izgrađena tri šahta. 

Odrađen gornji dio uspona

- U proteklih mjesec dana izvode se polaganja kolektora sanitarne odvodnje i arheološko-istražni radovi na potezu između Ulice Sergijevaca i ulaza u galeriju Sveta Srca. Ovog su tjedna s arheološkim nadzorom i predstavnicima investitora (Vodovod Pula, Grad Pula i Pragrande) dogovorene trase polaganja vodovodnih i plinskih instalacija te trase polaganja cijevi za buduću DTK mrežu, javnu rasvjetu i niskonaponsku mrežu, zaključuju iz Grada Pule.

A kako dodaju, u centru Pule, uz tekuće radove na De Villeovom usponu, intenzivirali su se i pripremni radovi za nadolazeću turističku sezonu.

- Cilj nam je urediti najprije ovaj frekventni uspon od samih temelja, na način da se obavi kompletna zamjena dotrajale komunalne infrastrukture, odnosno plinske i vodovodne mreže, poručio je gradonačelnik Pule Boris Miletić i naglasio da se na taj način dodatno želi revitalizirati starogradska jezgra.

- Usponu ćemo na ovaj način vratiti stari sjaj, odnosno urediti ga za naše sugrađane koji tamo žive, ali i turiste koji ga svake godine posjećuju u sve većem broju, dodao je Miletić. (G. ROJNIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter