Novi kolektivni ugovor u Bina-Istri

Ugovor su potpisali Christian Santaleza i Mijat Stanić (A. POKRAJAC)
Ugovor su potpisali Christian Santaleza i Mijat Stanić (A. POKRAJAC)

U Bina-Istri u Zagrebu potpisan je novi kolektivni ugovor između tvrtke Bina-Istra upravljanje i održavanje te Nezavisnog cestarskog sindikata. Njime se reguliraju materijalna prava i uvjeti rada radnika za iduće tri godine. Prema priopćenju iz te tvrtke, koja upravlja Istarskim ipsilonom, pregovori poslodavca i sindikata trajali su tri mjeseca, a pronađena su optimalna i održiva rješenja koja radnicima osiguravaju što bolja primanja i uvjete rada slične drugim operaterima autocesta u Europi.

Direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje Christian Santaleza tom je prigodom rekao da je Istarski ipsilon vrijedna infrastruktura, koja, da bi zadovoljila brojne korisnike, zahtijeva ozbiljan i stručan pristup radu. U tome su ključni radnici pa im novi kolektivni ugovor osigurava kvalitetne uvjete rada i sigurnost.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, konstatirao je da je potpisani kolektivni ugovor rezultat realnih mogućnosti te uloženog truda poslodavca i sindikata. Njime su osigurana prava radnika prema novom Zakonu o radu, visoka razina zaštite i sigurnosti radnika na radu, plaće i ostala materijalna prava dostatna za egzistenciju radnika i njihovih obitelji u naredne tri godine.

Uz ostalo, Bina-Istra je preuzela obavezu plaćanja troškova prijevoza, božićnice, regresa, otpremnine, dara za djecu te jednokratne nagrade za rođenje djeteta. Novina ovog ugovora je mogućnost uplate poslodavca u III. mirovinski stup, a kako je riječ o neoporezivim uplatama, one za radnika mogu biti značajnije. (A. P.)


Podijeli: Facebook Twiter