Novi kineski predsjednik u Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi kineski predsjednik Xi Jinping počinje u petak posjet Rusiji, što je njegov prvi odlazak u inozemstvo od stupanja na dužnost, da bi obnovio gospodarske odnose i "strateško partnerstvo" između dviju zemalja.

- Činjenica da je prijateljska Rusija odabrana za moji prvi državnički posjet svjedoči o posebnom karakteru naših strateških odnosa, kazao je Xi u intervjuu službenim ruskim medijima uoči dolaska u Moskvu.

Postavljen prošlog tjedna za kineskog predsjednika nakon što je preuzeo vodstvo Komunističke stranke u studenome, Xi Jinping odgovara na posjet Vladimira Putina koji je doputovao u Kinu u lipnju 2012., manje od mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti.

- Rusko-kineski odnosi danas su u punom zamahu i prolaze kroz najbolje razdoblje u svojoj povijesti, kazao je Putin u intervjuu službenoj novinskoj agenciji Itar-Tass. "Odnose obilježava visoka razina obostranog povjerenja, poštivanje pojedinačnih interesa, podrška pitanjima od vitalne važnosti", dodao je on.

Tijekom zadnja dva desetljeća gospodarska razmjena prevladavala je kinesko-ruskim odnosima, Moskva je opskrbljivala Peking vojnim i svemirskim tehnologijama kao i naftom, uvozeći masovno kineske proizvode za svakodnevnu potrošnju.

- Bilateralna trgovinska razmjena povećana je 14 puta u zadnjih 20 godina i dosegla je 2012. rekordan iznos od 88,2 milijarde dolara, istaknuo je šef kineske države. "Jedan od prioriteta je povećati razmjenu na 100 milijardi dolara do 2015. i razviti strateško partnerstvo", dodao je on.

Očekuje se da će Xi i Putin u Moskvi usuglasiti plan suradnje za sljedeće desetljeće. Najavljuje se i potpisivanje nekoliko ugovora i pokretanje zajedničkih projekata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter