Novi Kiklop rad Marine Orlic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Kiklop ove godine ima novo radanje. Novi kipic knjižne nagrade izradila je Marina Orlic, a on nas vraca u vrijeme kada smo s tom nagradom poceli.

Drago mi je i što nam ova skulptura od terakote dolazi iz Rojca, a kroz nju se provlaci i ideja sajma - a to je prikazati gostima sajma najkreativnije umjetnike s ovog podrucja. Sajam ce se ove godine održavati od 2. do 11. prosinca, a radni naziv teme sajma je "Drama identiteta - identitet drame".

Kroz program cemo propitkivati identitet jezika, pop i subkulture i povijest identiteta kroz povijest drame. Svecanost dodjele Kiklopa ove ce godine biti zadnji program sajma, a bit ce održan u nedjelju 11. prosinca u podne, kazala je direktorica sajma, Magdalena Vodopija, na konferenciji za novinare u cetvrtak u knjižari Castropola.

Tea Grujic, clanica Uprave knjižne nagrade Kiklop, kazala je da nakladnici mogu prijaviti naslove za nagradu od 10. do 24. rujna te da se one zaprimaju putem e-maila i prijavnice objavljene na web stranicama sajma. Prvi krug glasanja za nominacije održat ce se od 4. do 11. listopada, objava nominacija bit ce 19. listopada, a drugi krug glasanja za dobitnike nagrade od 20. do 27. listopada.

Povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner kazala je da sajam ima kotinuitet, što nije moguce bez hrabrosti i inovativnosti.

- Hrabro je bilo prije sedam godina pokrenuti knjižnu nagradu, a vec tada se dvojilo hoce li kipice izraditi Josip Diminic ili Marina Orlic. Diminic je tada bio u fazi estetike ružnog stoga je i Kiklop bio izraden u tom okviru, no novi Kiklop Marine Orlic druga je prica, kazala je Ostojic Cvajner.

Povjesnicar umjetnosti Zvonko Makovic izrazio je svoje oduševljenje Kiklopima Marine Orlic.

- Oni ne podsjecaju na ono što je nekad bilo, vec je autorica izmislila nešto drugo. Shvatila je da kipic mora sadržavati dvije jedinice: mitski lik Kiklopa i knjigu. Rezultat je kipic koji je jednostavan i jasan na vrlo dojmljiv nacin, kazao je Makovic.

Autorica je napomenula da je izrada Kiklopa bio zadatak kojeg se prihvatila s veseljem i cašcu.

- Proces nastanka ideje za Kiklopa suprotan je nacinu na koji inace radim. Sadržaj mi je bio zadan i trebalo ga je na neki nacin spojiti s knjigom. Pronikao je zapravo iz samog karaktera lika pa sam, umjesto da ga zamislim kako se nabacuje kamenjem, odlucila da bi bilo najbolje da sam sebi ubacuje knjigu u glavu.

Na taj sam nacin riješila i problem jednog oka jer se drugo sakriva iza knjige. Svaka je figura Kiklopa unikatni rad - jako su si slicni, ali nisu identicni, kazala je Orlic.


Podijeli: Facebook Twiter