Novi Kaštijun za dvije i pol godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovime stvaramo pretpostavke za dizanje kvalitete života u Istri na daleko viši nivo nego što to imamo danas", kazao je u ponedjeljak u Puli župan Ivan Jakovcic prije potpisivanja ugovora za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Potpisivanju ugovora su prisustvovali i predstavnik Delegacije EU-a Richard Masa, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost Zlatko Ivaniš, zatim Dimitris Grammatas, predstavnik izvodaca radova grcke tvrtke Helector S.A., predstavnici tvrtke Gradevinarstvo i proizvodnja Krk koji su u izabrani u konzorciju s grckom tvrtkom, te lokalni dužnosnici.

Izgradnja centra na Kaštijunu trajat ce oko 2,5 godine, a gradevinski radovi zapocet ce nakon pripreme glavnog projekta i ishodenja gradevinskih dozvola. Projekt je podijeljen u sedam faza, za što ce biti potrebno dobiti i sedam gradevinskih dozvola. Rok za sredivanje dokumentacije je pola godine, a, prema rijecima direktorice Kaštijuna Vesne Dukic, o izvodacu ovisi hoce li taj rok biti i kraci.

Radovi su vrijedni 29,2 milijuna eura. Od toga je 14,1 milijun eura osigurano putem EU fondova, Istarska županija ce participirati s 10,1 milijuna, a Fond s pet milijuna eura. Ivaniš je istaknuo da ce se u sklopu ovog ugovora izgraditi plohe za prihvat i tehnologija za obradu otpada (MBO), a vršit ce se i priprema za energetsko korištenje otpada i plohe za njegovo odlaganje. Rekao je i da je ukupna vrijednost cijele investicije 43,8 milijuna eura, od cega 17 milijuna dolazi iz EU fondova, 19 milijuna osigurava Županija, a Fond oko sedam milijuna eura.



Ivaniš je podsjetio da ce se, sukladno strategiji gospodarenja otpadom, u Hrvatskoj do 2018. izgraditi 16 takvih centara. Medu prvima koji se ugovaraju je upravo Kaštijun.

- Uz taj centar, na podrucju Hrvatske imamo oko 300 odlagališta koje je bilo ili je potrebno sanirati. Od toga smo u Istri sanirali odlagališta u Buzetu, Labinu, Porecu, Umagu, Rovinju, a sada je u tijeku sanacija u Pazinu. Ukupno smo sanirali 100 odlagališta, 50 je u tijeku, a 150 ce se sanirati uz pomoc EU fondova. Nadam se da ce se na planu zbrinjavanja otpada postici vrlo efikasni rezultati, kazao je Ivaniš, naglasivši da je Fond na podrucju Istarske županije u 115 projekata dosad odobrio oko 84 milijuna kuna.

Jakovcic je rekao da je potpisivanje ugovora za gradnju Kaštijuna pocetak realizacije kljucnog projekta u zaštiti okoliša u Istarskoj županiji.

- Politika zaštite okoliša u Županiji je prioritet nad prioritetima i održivost razvoja Istre pociva upravo na ocuvanju okoliša. Pogotovo kad govorimo o smecu. Odlagališta koja nisu bila ucinkovita su velikim dijelom riješena zahvaljujuci suradnji s Fondom, ali nažalost postoje i brojna divlja odlagališta koja ce biti naša preokupacija narednih godina, kazao je Jakovcic.

Richard Masa je prije desetak dana sudjelovao na potpisivanju ugovora za gradnju još jednog takvog centra, onog u Marišcini u Primorsko-goranskoj županiji.

- Hrvatska s ta dva ugovora povlaci više od 60 milijuna eura i EU fondova. Govorimo o visoko tehnološki sofisticiranim centrima za gospodarenje otpadom, kazao je Masa.

Predstavnik grcke tvrtke, koja diljem svijeta izvodi slicne radove, a sada ce prvi put biti angažirana u Hrvatskoj, jamci da ce sve biti obavljeno u dogovorenim rokovima uz, kako je rekao, upotrebu visokih tehnoloških standarda.

Njemu je gradonacelnik Pule Boris Miletic uputio apel da u posao uvede što veci broj istarskih gradevinara. Stoga smo Dimitrisa Grammatasa na koncu upitali hoce li poslušati taj apel, na što je odgovorio da je njegova tvrtka zbog ovog projekta vec ušla u konzorcij s GP Krkom, koji izvodi 40 posto poslova. "Ako bude potrebe bit ce posla i za druge domace tvrtke, ali to ovisi i o iskustvu tih kompanija", kazao je Grammatas. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter