Novi kanal protiv poplava u centru Pule

Garaže u Ulici Andrije Kačića Miošića za svake jače kiše budu poplavljene (M. ANGELINI)
Garaže u Ulici Andrije Kačića Miošića za svake jače kiše budu poplavljene (M. ANGELINI)

Kad god meteorolozi najave velike oborine koje bi se trebale sručiti na Pulu, stanari Ulice Andrije Kačića Miošića iznova se suoče sa za njih nerješivim problemom. Uz Trg Republike i Portaratu ova pulska ulica u vrijeme pljuskova sigurno je najpotopljenija lokacija u gradu, a stanari tamošnje novogradnje češće gledaju u nebo nego što uživaju u kupljenim kvadratima.

Smještena na najnepogodnijoj lokaciji u vrijeme oborina, odmah poplavi kada se prema njoj slijevaju vode iz Nazorove i Marulićeve ulice, ali i dijela iznad Pattinaggia (koje kanal Pragrande ne može primiti uslijed podizanja mora kroz zatvoreni dio kanala do Trga Republike), te navale oborinske vode iz okolice Pule koje pristižu Pragrandeom. Prilikom zadnjih značajnijih oborina poplavila im je podzemna garaža i vozila u njoj, ali i dizala i dijelovi električnih instalacija.

- Definitivno će u projekt rekonstrukcije Marulićeve ulice ući i rekonstrukcija Ulice Kačića Miošića. Treba znati i da projekt izgradnje garažne kuće na Marsovom polju u potpunosti uređuje prometovanje tom zonom, i to na način da će Ulica Kačića Miošića postati jednosmjerna dvotračna prometnica iz koje će se skretati u Marulićevu prema Trgu Republike, u dijelu koji će se realizirati kao četverotračna prometnica. Usto, park nadomak Elektroistre pretvorit će se u veliki "kišni vrt", pojašnjava resorni pročelnik Damir Prhat.

Ključnim smatra projekt koji je već odobren i prebačeno je pravo služnosti gradskim nekretninama na Hrvatske vode, o preusmjeravanju oborinskih voda s kanala Pragrande prema zaljevu Veruda.

Riječ je o novom pulskom kanalu nalik na Pragrande i Šijanski, kojim bi se oborinske vode iz okolice Pule preusmjerile prema moru u zaljev Veruda umjesto da, kao do sada, preplavljuju centar grada.

- Dovoljno je reći da je prilikom zadnjeg nevremena u Škatarima zabilježeno 180 litara vode po četvornom metru. Sve su te vode ušle u Pragrande i došle u centar grada. Sva druga uređenja prometnica i kišnih vrtova bit će samo nastavak na ovaj važan projekt kojim će se rasteretiti Pragrande, tvrdi Prhat. (piše G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter