Novi kanal od Lokve do mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Medulin po hitnom postupku traži izdavanje lokacijske dozvole koju, prema rijecima nacelnika Gorana Buica, ocekuju do kraja tjedna, te potvrdu glavnog projekta za izgradnju oborinske odvodnje u Fucanama, odnosno na cesti Nova Lokva. Cijena radova bit ce poznata za dva tjedna, a zasad su osigurana 1,2 milijuna kuna, od cega 400 tisuca iz ovogodišnjeg proracuna te 800 tisuca predvidenih u 2011. Radi se o cesti koja je prošli tjedan poplavila, ali ovaj put zbog izlijevanja medulinske Lokve i jake kiše.

Osim izgradnje odvodnje, jedno od kratkorocnih rješenja bit ce uspostava starog kanala koji su mještani zazidali, a dugorocno Opcina planira izgraditi novi kanal od Lokve do mora te projekt rebalansom uvrstiti u ovogodišnji proracun. Osim toga, nacelnik je za utorak najavio ispumpavanje Lokve do prihvatljive razine i odvodnju vode kanalizacijom direktno u more.

I dok opcinari smišljaju kako riješiti problem na najbrži nacin, kratkotrajno dvodnevno razdoblje bez kiše pogodovalo je nešto boljem stanju u Medulinu. U petak su cijeli dan do kasno u noc na mjestu dogadaja intervenirali vatrogasci te dežurali na Lokvi jer se voda na vrhu ulice pocela prelijevati preko zidova u dvorišta. Fucane i Kapovica koji su bili na udaru velikih kolicina vode u ponedjeljak su bili prohodniji, iako se prokopanim kanalom od Lokve prema glavnoj prometnici još uvijek slijeva voda.

Dio je i dalje zatvoren za promet, a na cesti su brane od vreca s pijeskom. Komunalna služba uspjela je ovih dana preusmjeriti vodu na ulice s oborinskom odvodnjom i omoguciti mještanima prilaz do njihovih dvorišta.


Podijeli: Facebook Twiter